zondag 5 mei 2024

Frisse lentezondag

Het blijft fris voor de tijd van het jaar!

Buiten een telefoontje met zus Bie die voor enkele spannende dagen staat, vandaag achterbuurjongen L. op bezoek gekregen. Niet zo maar voor een "babbeltje" zoals ik verwachtte, maar met een heuse huistaak die we samen oplosten. Het ging over de aankoop van een auto, het brandstofverbruik op 5 jaar tijd en een ritje met vrienden naar de  Ardennen waarbij de kosten verdeeld worden. 

Na die inspanning keek ik bij wijze van ontspanning naar een interessant betoog van psychiater Christophe Fauré over bijna  doodervaringen. Hij is de zoveelste die zegt dat alles er op wijst dat, in tegenstelling tot de huidige wetenschappelijke opvatting, ons bewustzijn niet wordt voortgebracht door onze hersenen. 

En deze avond maakte Roger lekkere spekjes met kikkererwten klaar! 

6 opmerkingen:

  1. Als "alles" daarop zou wijzen, dan was dat de wetenschappelijke opvatting. Quod non.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. U mist het punt: ook als "veel" daarop zou wijzen, dan was dat de "wetenschappelijke opvatting" geweest. Het is net omdat uit veel, zoniet uit alles, blijkt dat ons bewustzijn wel degelijk door onze hersenen wordt voortgebracht, dat dit het wetenschappelijke standpunt is. Dat is immers net wat een wetenschappelijk standpunt is: datgene waar het meeste bewijsmateriaal voor is (waar "alles of toch minstens het meeste/veel op wijst" dus.)
      Overigens, als alles of veel zou wijzen in de richting van een andere hypothese (iets bovennatuurlijks vermoed ik, iets als een onstoffelijke ziel of zo?), dan moet het niet zo moeilijk zijn om daar eens wat voorbeelden van te geven. Kan u dat doen? Ik ken er geen die de anekdotiek overstijgen.

      Verwijderen
    2. Volgens Fauré is net nooit bewezen dat onze hersenen ons bewustzijn voortbrengen. En de honderdduizenden voorbeelden, waar hij het over heeft, zijn dat nog anekdoten? En nog, nee, hij spreekt niet over een onsterfelijke ziel! Misschien even luisteren eerst? Ja, sorry, het is weer in het Frans.

      Verwijderen
    3. Wat bedoelt Fauré hier met "bewezen"? Een waterdicht wiskundig bewijs is er uiteraard niet (kan ook niet), maar alles wijst wel degelijk in die richting. Nog veel minder waterdicht "bewijs" is er voor de stelling dat het bewustzijn niet door de hersenen voortgebracht wordt.
      Of het nog anekdotiek is hangt er maar van af. Geef eens een paar voorbeelden van die "honderdduizenden"?

      Verwijderen
    4. Ik heb wel wat anders te doen dan opnieuw naar het hele betoog van Fauré te luisteren, hoor, dus als u voorbeelden wilt, zult u even zelf moeten luisteren. Wat dat bewijs betreft, hij zegt gewoon dat het "nooit bewezen is".

      Verwijderen