vrijdag 4 oktober 2024

De paus over abortus

Ik keek deze avond ook nog even naar het televisieprogramma "De afspraak op vrijdag" en hoorde voor de zoveelste keer kritiek op de uitlatingen van de paus over "een democratisch gestemde wet" (ik weet niet of het de precieze bewoordingen zijn), namelijk over "abortus". 

Ik heb (ik denk toen ik keek naar het relaas van zijn bezoek) gehoord wat de paus precies zei, op het vliegtuig tijdens zijn terugreis, en ik herinner me dat ik meteen dacht: "Oei, daar gaat kritiek op komen... maar hij kan, als overtuigde christen, echt niets anders zeggen". 

Nu stel ik me dus de vraag: mag je je eigen mening (de mijne ligt immers in dezelfde lijn als die van de paus) nog verkondigen als die niet overeenkomt met wat een wet zegt? 

Praten over de dood

Vandaag vooral veel lectuur, en tussendoor, buiten enkele huishoudtaakjes, even over en weer gemaild met Matadi-vriendin Sabine. Die maar niet over het overlijden van haar moeder Rachel geraakt. 

Ik begrijp uiteraard haar verdriet (ook wij zullen de sprankelende Rachel missen) maar heb wat moeite met het feit dat Sabine dat overlijden nog helemaal niet verwachtte, hoewel Rachel in november 99 jaar zou zijn geworden. Daar praatten we dus over (via mail) en vriendin gaf toe dat ze nooit over de dood praatte met haar moeder (met wie ze nochtans heel "close" was en over van alles discussieerde), dat ze het onderwerp zelfs vermeden.

Ik stelde me daar dus verder vragen over vandaag: ben ik dan abnormaal omdat ik me al sinds mijn kinderjaren vragen stel over de zin van het leven en de dood?

woensdag 2 oktober 2024

Kennismaking met B.

B., zoals ik hem voortaan zal noemen, is de kleinzoon van Paul en Liliane. Vandaag kwam hij voor de eerste keer langs, samen met zijn mama A. In feite heb ik hem al tien jaar geleden ontmoet, maar daar herinnert hij zich natuurlijk niets van. En ik herkende hem uiteraard niet. Hij blijkt echter nog steeds even vriendelijk als de toenmalige peuter! 

We maakten dus kennis met elkaar en herhaalden enkele items uit zijn lessen Frans (hij zit in het eerste jaar middelbaar en zou te weinig achtergrond hebben gekregen in het basisonderwijs). En dat viel enorm mee! We gaan proberen daar elke week een halfuur intens mee bezig te zijn en ik vermoed dat hij op die manier snel zal bijgewerkt zijn! 

Deze middag gingen we ook naar een vergadering van de werkgroep WO I-II maar Roger en ik zijn iets voor het einde van de bijeenkomst naar huis gereden om B. en A. te kunnen verwelkomen.

dinsdag 1 oktober 2024

Onverwacht een vrij drukke dag

We hadden geredeneerd dat, als we vandaag iets vroeger dan gebruikelijk naar het Leuvense vertrokken, we nog voor we de kindjes opvingen, bij schoonzus L. konden langsgaan. Ja, maar schoonzus bleek net haar namiddagdutje te doen toen we haar kamer binnenkwamen! Toen ze goed en wel wakker was, bleef er nog iets meer dan een halfuur over om samen iets te drinken in de cafetaria. Daarna moesten we echt naar de kindjes toe.

We parkeerden de auto halverwege tussen de school en "thuis". Matthias kwam eraan gefietst, kort daarna gevolgd door Eva die te voet was en die dus in de auto kroop. We kwamen samen "thuis" aan. Vieruurtje, spelen, bijpraten, schoolwerk volgden elkaar op tot wanneer Elena ook thuiskwam, kort daarna gevolgd door dochterlief, Zeger en schoonzoon. 

En ik kreeg een oproep van achterbuurjongen L. Of ik hem kon helpen met een schooltaak. Helaas, zo van op afstand was dat niet mogelijk, dus besloten we dat L. mij zijn taak zou mailen en dat Roger en ik daar deze avond zouden naar kijken.



Elena ging studeren, dochterlief en schoonzoon zorgden voor een heerlijk avondmaal (zalm, broccoli en gebakken aardappeltjes), we gingen aan tafel en er werd weer gesmuld, gezellig gepraat en gelachen. Tot Roger en ik besloten terug naar Haspengouw te rijden. Veel te vroeg, oordeelden de kindjes, maar ten eerste was het al vrij donker aan het worden en ten tweede, ik had de mail van L. aangekregen en besefte dat we thuis nog wat werk zouden hebben.

 En inderdaad, we hebben nog een klein uurtje besteed aan het verbeteren van die schooltaak!