zondag 22 juni 2025

Eindelijk een antwoord gevonden!

Ik vergat te vertellen dat ik eergisteren eindelijk een antwoord vond op mijn vraag waarom voor bepaalde bereidingen (zoals frituren) vegetarische olie met veel omega-6 vetzuren toch beter is dan dierlijk vet met veel omega-6 vetzuren (ik dacht vroeger dat het net omgekeerd was). Ik weet niet meer precies waar ik dat had gelezen maar ik heb onthouden dat sommige dierlijke (van bijvoorbeeld varken, rund, schaap) vetten vrij veel schadelijk palmitinezuur bevatten (net zoals palmolie trouwens).

Ik las daar ook dat het gehalte aan transvetten van bijvoorbeeld margarines tegenwoordig verplicht beperkt wordt tot 2% maar dat de industrie daar een mouw heeft aan gepast door palmolie te fractioneren om zo palmoleïne (veel gebruikt in frituurolie) en palmstearine (veel gebruikt in margarines) te verkrijgen. En dat die stearine bijzonder schadelijk zou zijn.

Ik  denk dat ik best voortdoe zoals ik bezig ben: enkel olijfolie om te bakken, heel af en toe boter op mijn brood en geen gefrituurde spijzen. Alleen... weet je niet wat ze gebruiken in bijvoorbeeld restaurants!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten