vrijdag 16 augustus 2024

Interview met Gad Saad

Terwijl ik deze middag vrij lang telefoneerde met Jan Gerits, merkte ik dat Roger heel aandachtig naar een interview luisterde. 

Deze avond stuurde Roger me dat interview door en inderdaad, het was heel interessant.  Het was een interview met evolutiepsycholoog Gad Saad, over onder andere wokisme. Maar ook over de evolutie in het onderwijs (vooral in Amerika waar de lat opzettelijk veel lager zou worden gelegd dan vroeger), kunst, geneeskunde (en daar ook zou in Amerikaanse universiteiten de lat al veel lager liggen - ik hoop dat dit hier nog niet het geval is), politiek, wetenschap, enzovoort. 

Het was echt een boeiend betoog maar... het maakte me ook een beetje bang. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of het onderwijs bij ons ook zo achteruit gaat dat studenten hun diploma niet meer zozeer danken aan hun kennis dan aan het feit dat ze "hun best hebben gedaan"! 😒Ik wil immers geen dokter die "zijn best heeft gedaan" maar geen diagnose kan stellen! 

We praatten daar verder over, Roger en ik en hij vroeg me of ik indertijd al een achteruitgang merkte in het onderwijs. Nee, toen nog niet, hoewel... Ik herinnerde me één anekdote die al wel in die richting ging. Bij een leraar klassieke talen had een leerling op het examen een Latijnse tekst volledig verkeerd vertaald: hij had een uit het hoofd geleerde Nederlandse vertaling van een andere Latijnse tekst gereproduceerd. Op de deliberatie wilde  de leerkracht hem toch doen slagen "omdat hij toch zo goed zijn best had gedaan om die vertalingen uit het hoofd te leren". Gelukkig (vind ik toch) vonden alle andere leerkrachten dat absoluut geen goed idee: je beloont niet iemand omdat hij voor papegaai speelt en nog minder als hij zich dan nog van tekst vergist op het examen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten