donderdag 16 mei 2024

Pierre Barnérias aan het woord

Barnérias is de regisseur van "Les survivantes"

Weer heel toevallig (?) kreeg ik deze avond laat een kort interview met hem voorgesteld door YouTube. Hij vertelt onder andere dat zijn film heel waarschijnlijk niet via de mainstream media zal (of mag?) aangeprezen worden en dat hij vooral wilde slachtoffers van gruwelijke kindermishandeling eindelijk vrij laten getuigen (hij zegt erbij dat hij oorspronkelijk contact had met meer dan 50 vrouwen maar dat slechts een achttal het aandurfden om openlijk te getuigen). 

Zou zijn film toch eindelijk zoden aan de dijk kunnen brengen?

Spelen na de gruwel

Toevallig (?) kreeg ik vandaag een mail van Crèvecoeur, verwijzend naar een video die hij pas had opgenomen. 

Hij vertelt er over een film die een paar dagen geleden in Nanterre werd voorgesteld: "Les survivantes" (het is weer allemaal in het Frans maar tegenwoordig zijn een paar klikken genoeg om te vertalen). Jean-Jacques Crèvecoeur vertelt in die video onder andere over zijn onderhoud met de vrouwen die in de film getuigen over hun vroegere ervaringen in pedocriminele netwerken (de "survivantes" of "overlevenden" dus). En dat lijkt allemaal heel fel op wat de "getuigen x" in de zaak Dutroux vertelden! 

Ik werd er echt niet goed van (ik vermoedde al lang dat Dutroux slechts een van de "leveranciers" was maar ik vrees, in tegenstelling tot Crèvecoeur, steeds meer dat de volledige waarheid nooit aan het licht zal komen - omdat er te belangrijke mensen bij betrokken zijn).  

Dan maar weer een beetje gespeeld om mijn zinnen te verzetten (en mij weer afgevraagd waarom ik in dat soort spelletjes zo stuntelig ben terwijl Matthias onlangs gezwind van het ene niveau naar het andere oversprong)! 😒

woensdag 15 mei 2024

Klusjes, literatuur en chansons

Vergadering van de werkgroep WO I-II deze middag. Ik had ons verontschuldigd maar zei tegen Roger dat hij er gerust naartoe mocht (weliswaar pas na het dagelijkse verplegersbezoek, waardoor hij sowieso iets te laat zou zijn). Hij verkoos echter bij mij te blijven (zodat hij me desnoods met het een of ander kon helpen maar... er wachtten ook enkele dringende klusjes in huis).

Terwijl hij voor die klusjes zorgde, keek ik onder andere naar een boeiend interview van Simenon door Pivot en las ik daarna verder in "Chanson". 

Jammer dat het internet én dat boek nog niet bestonden toen ik nog Franse les gaf: wat zou ik daar graag van gebruik gemaakt hebben!

dinsdag 14 mei 2024

Het dagelijkse leven

Nee, de bezoekende verpleegkundigen (en ondertussen zijn het er al meer geweest dan AM en J.) hinderen me op zich helemaal niet! Ze zijn stuk voor stuk supervriendelijk en hulpvaardig. Mijn enig probleem is dat ik nooit weet hoe laat precies ze zullen langskomen en dat ik dus weinig durf te plannen (ik weet het: veel valt er voor mij niet te plannen in deze periode maar ik wil bijvoorbeeld liefst niet aan het eten zijn of op het wc zitten net als ze aankloppen). 

Dat is nog iets dat ik niet gewend ben trouwens: meestal kloppen ze gewoon op het raam van de salon in plaats van te bellen en dus moet je zorgen dat je in de buurt bent, of je hoort het niet. Of ze komen gewoon binnen langs het poortgebouw als de poort open is en verschijnen plotseling in de werkkamer waar ik vertoef.  

Tja, ik zit inderdaad meestal in die werkkamer, ofwel te lezen ("De voedselzandloper" heb ik ondertussen uit en ik was blijkbaar helemaal vergeten dat volgens Verburgh, buiten suiker, witte rijst, aardappelen, wit brood, pasta en melk, ook yoghurt best vermeden wordt), ofwel te schrijven (dagboeken overtikken vooral). En... natuurlijk weekmenu's op te stellen vlak voordat Roger, zoals vandaag, voor de wekelijkse boodschappen zorgt. Ik blijf het zeer eigenaardig vinden dat je zo slecht (en ongezond) eet in een ziekenhuis tegenwoordig terwijl je duidelijk voor vrij weinig geld eenvoudige en gezonde maaltijden kunt klaarmaken!

En... er is iets dat me blijft verwonderen: ik heb nog steeds geen enkel "reumapijntje" gevoeld! 

maandag 13 mei 2024

Ontgoocheling

Ik had gerekend op zes weken (na de operatie dus) en die zijn binnen drie dagen voorbij... 

Maar de verpleegkundigen die elke dag zorgen voor een "antitrombosespuit" en helpen met de "antitrombosekousen" zeggen me dat ze moeten blijven komen tot wanneer ik een nieuwe afspraak heb met de chirurg... en dat is pas een week later! Wat een ontgoocheling!

zondag 12 mei 2024

"La dernière d'Apostrophes"

Ik heb ernaar gekeken! Hoe komt het toch dat we 34 jaar geleden die aflevering hebben gemist? Maar kom, ik heb er vandaag volop kunnen van genieten! En er kwamen heel veel herinneringen aan vroegere afleveringen naar boven, met telkens Pivot als uitstekende moderator! 

Een tachtigtal aanwezige en evenveel geëvoceerde (vaak al lang overleden) schrijvers kwamen aan bod, even verschillend als talrijk maar allemaal opvallend verliefd op hun taal. En met als gemeenschappelijke kenmerken ook: veel humor en diepzinnigheid, en vaak een spirituele dimensie. 

zaterdag 11 mei 2024

Weer een verrassing!

Ik doolde zopas nog even rond online vlak voor het slapengaan, had helemaal geen zin in het Eurovisie songfestival, kwam weer op YouTube terecht en ontdekte daar een "heruitzending" van de allerlaatste uitzending van "Apostrophes" met Bernard Pivot. Een aflevering die Roger en ik nooit gezien hebben (hoe komt dat?)! 

Dus wilde ik daarnaar kijken... maar het duurt twee uur en half: ik zal dat maar best tot morgenochtend uitstellen zeker?  Wel een heel prettig vooruitzicht!

Lectuur

Uiteraard lees ik nog steeds veel, ook "op papier", en zeker tijdens deze "bijna vakantie"! 

Vandaag bijvoorbeeld heb ik, buiten het overtikken van nog enkele bladzijden uit mijn dagboeken, het uitwisselen van enkele mails met Eva en Zeger en een telefoontje met Jan Gerits, vooral afwisselend zitten lezen in "Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk" van Bart Van Loo en "De voedselzandloper" van Kris Verburgh, twee boeken die ik meer dan tien jaar geleden las en die ik al heel lang wilde herlezen! 

Ze blijken me nog steeds te boeien (en ik ben blij dat ik er eindelijk voldoende tijd voor heb)!

vrijdag 10 mei 2024

Over oude mensen...

Terwijl Roger vandaag buurjongen L. en zijn vader bijstond die zo lief waren onze wei nog eens onder handen te nemen, belde ik even met zus Bie. We hadden het onder andere over onze moeder, Nany, die vandaag 93 jaar zou zijn geworden en over hoe snel ze achteruit ging de laatste maanden van haar leven.

Ik weet niet waarom precies maar daarna begon ik te kijken naar een reportage over het leven in een rusthuis (in Frankrijk). Niet echt opbeurend!

En dan kwam Roger terug binnen, zorgde voor het eten (een gratin van courgettes) en verwees me daarna naar een prachtige tekst van Maj die hij in de Standaard had gevonden (ik had gisteren even gekeken of er een nieuwe column van haar was verschenen maar vond er toen geen). Proficiat met jullie 55ste huwelijksverjaardag, Maj en Charlie!

Roger maakte een paar foto's vandaag:



woensdag 8 mei 2024

Een beetje vakantie?

Soms schaam ik me een beetje de jongste dagen! Nadat de verpleegkundige is langsgekomen en ik aan Roger heb uitgelegd welke huishoudtaken vandaag weer op hem wachten, heb ik alle tijd om me bezig te houden met wat me boeit!

Vandaag weer: na een telefoontje met zus Bie, nam een vriendin me via een mail virtueel mee op stap naar Santiago de Compostella, en deze avond, na het journaal op televisie, keek ik naar een aflevering van Blckbx today (waarin ik veel details vernam die niet aan bod kwamen in het journaal). En daarvoor heb ik ook nog gekeken naar een (eigenlijk verontrustende) reportage over ontsporingen in Europese rusthuizen.  

Het lijkt wel een beetje vakantie!

dinsdag 7 mei 2024

Verrassing!

Ik begon deze avond zo stilaan te denken aan gaan slapen maar eerst wilde ik nog even naar het journaal kijken. Ik viel echter eerst op dit! Een documentaire over de "Bereklauw" in het Leuvense (de link zal slechts een jaar werken). 

Ik herinner me hoe blij verwonderd ik was toen ik, lang geleden, die woongemeenschap ontdekte tijdens een wandeling met dochterlief en schoonzoon en hoe het me allemaal herinnerde aan mijn jonge jaren in Leuven! Ik beeldde me zelfs in dat ik ooit, in plaats van in een rusthuis, mijn leven in zulke gemeenschap zou kunnen eindigen (helaas, nu besef ik dat het onmogelijk is). 

Ik kijk nog even naar die documentaire en dan ga ik slapen (en dromen van een huisje in de Bereklauw)!

maandag 6 mei 2024

Hommage aan Bernard Pivot

Na nog een telefoontje met Hendrik en het beantwoorden van enkele mails had ik deze avond heel veel zin om Bernard Pivot zaliger nog eens bezig te horen. Ik zocht een beetje op YouTube en viel op dit interview van drie jaar geleden.

Pivot spreekt er over oud worden, vriendschap, seks, ziekte, vrijheid, literatuur, vroegere stommiteiten, kookkunst, taal en genieten. Prachtig! En ik heb genoten!

Bernard Pivot overleden

Terwijl hier een eerste lenteonweer losbarst, verneem ik dat Bernard Pivot op 89 jaar is overleden! Sic transit... 

Wat keken en luisterden Roger en ik graag naar zijn "Apostrophes" in de jaren 80 en 90 van vorige eeuw!

zondag 5 mei 2024

Frisse lentezondag

Het blijft fris voor de tijd van het jaar!

Buiten een telefoontje met zus Bie die voor enkele spannende dagen staat, vandaag achterbuurjongen L. op bezoek gekregen. Niet zo maar voor een "babbeltje" zoals ik verwachtte, maar met een heuse huistaak die we samen oplosten. Het ging over de aankoop van een auto, het brandstofverbruik op 5 jaar tijd en een ritje met vrienden naar de  Ardennen waarbij de kosten verdeeld worden. 

Na die inspanning keek ik bij wijze van ontspanning naar een interessant betoog van psychiater Christophe Fauré over bijna  doodervaringen. Hij is de zoveelste die zegt dat alles er op wijst dat, in tegenstelling tot de huidige wetenschappelijke opvatting, ons bewustzijn niet wordt voortgebracht door onze hersenen. 

En deze avond maakte Roger lekkere spekjes met kikkererwten klaar! 

zaterdag 4 mei 2024

Telefoneren

Ik geloof dat ik nog nooit zoveel tijd aan telefoon doorbracht als de jongste weken! Of toch wel: tijdens de coronacrisis was het telefoonverkeer zo druk dat ik mijn pijnlijke polsen eerst daaraan weet!😏

Zo druk is het dus nog niet! Vandaag toch heel lang getelefoneerd met straatgenote V. en daarna even met haar kleinzoon L. die me beloofde binnenkort langs te komen. Met L. praat ik zelf wat, met V. is het telkens vooral luisteren. Het is wel bijzonder: over vroegere dorpsbewoners, intriges, avonturen, onderwijs, gewoontes en het dorpsleven in het algemeen. Het herinnert me telkens aan onze bezoeken aan de tante Laure van Roger en haar boeiende verhalen over vroeger!

vrijdag 3 mei 2024

Lekker!

Er valt niets speciaals te vertellen over deze koude lentedag, behalve misschien dat Roger zichzelf overtroffen heeft: deze avond trakteerde hij mij op heerlijke "Vlaamse karbonaden"!

donderdag 2 mei 2024

Regenachtige dag

Het regent weer! En niet weinig! 

Hier binnen kon ik me echter perfect bezig houden! Deze middag kwamen er twee omslagen met de post: de zo lang verwachte brieven van Elena en Eva! Waar ik zopas al op  antwoordde.

En daarvoor ben ik enkele uren zoet geweest met het nalezen van een volgende Limburgse monografie van  de hand van Jan Gerits, over de Limburgse auteur Pieter Hubert Creten. Heel interessant en leerrijk!

woensdag 1 mei 2024

Belangrijk bezoek

Ik keek er al een paar dagen naar uit: vandaag kregen we de kindjes en hun ouders op bezoek. 

Na een wandeling in en rond Borgloon waarbij ze genoten van het eindelijk mooie weer én van de (nu wel héél druk bezochte) "doorkijkkerk", kwamen ze hier aan. Bij een verfrissend drankje praatten we bij waarna Roger en dochterlief frieten gingen halen terwijl schoonzoon het heel lekkere vlees bakte dat ze hadden meegebracht en de sla en appelmoes klaarmaakte. Elena vertelde me enthousiast over Griekse mythen en sagen, Eva vond tussen onze boeken een sprookjesboek waarin ze gretig begon (voor) te lezen en Matthias speelde met veel succes Balaxie op mijn pc.

Dan gingen we aan tafel, smulden en praatten nog. Na nog een afwasje moesten ze ons verlaten (morgen is het school) met de belofte geregeld een berichtje te sturen (en binnenkort zou er een brief per post van Eva én van Elena moeten aankomen).






Ik heb genoten! En nu is het tijd voor het (tragische) vervolg van "Jean de Florette", namelijk "Manon des sources"!