donderdag 16 mei 2024

Pierre Barnérias aan het woord

Barnérias is de regisseur van "Les survivantes"

Weer heel toevallig (?) kreeg ik deze avond laat een kort interview met hem voorgesteld door YouTube. Hij vertelt onder andere dat zijn film heel waarschijnlijk niet via de mainstream media zal (of mag?) aangeprezen worden en dat hij vooral wilde slachtoffers van gruwelijke kindermishandeling eindelijk vrij laten getuigen (hij zegt erbij dat hij oorspronkelijk contact had met meer dan 50 vrouwen maar dat slechts een achttal het aandurfden om openlijk te getuigen). 

Zou zijn film toch eindelijk zoden aan de dijk kunnen brengen?

Spelen na de gruwel

Toevallig (?) kreeg ik vandaag een mail van Crèvecoeur, verwijzend naar een video die hij pas had opgenomen. 

Hij vertelt er over een film die een paar dagen geleden in Nanterre werd voorgesteld: "Les survivantes" (het is weer allemaal in het Frans maar tegenwoordig zijn een paar klikken genoeg om te vertalen). Jean-Jacques Crèvecoeur vertelt in die video onder andere over zijn onderhoud met de vrouwen die in de film getuigen over hun vroegere ervaringen in pedocriminele netwerken (de "survivantes" of "overlevenden" dus). En dat lijkt allemaal heel fel op wat de "getuigen x" in de zaak Dutroux vertelden! 

Ik werd er echt niet goed van (ik vermoedde al lang dat Dutroux slechts een van de "leveranciers" was maar ik vrees, in tegenstelling tot Crèvecoeur, steeds meer dat de volledige waarheid nooit aan het licht zal komen - omdat er te belangrijke mensen bij betrokken zijn).  

Dan maar weer een beetje gespeeld om mijn zinnen te verzetten (en mij weer afgevraagd waarom ik in dat soort spelletjes zo stuntelig ben terwijl Matthias onlangs gezwind van het ene niveau naar het andere oversprong)! 😒

woensdag 15 mei 2024

Klusjes, literatuur en chansons

Vergadering van de werkgroep WO I-II deze middag. Ik had ons verontschuldigd maar zei tegen Roger dat hij er gerust naartoe mocht (weliswaar pas na het dagelijkse verplegersbezoek, waardoor hij sowieso iets te laat zou zijn). Hij verkoos echter bij mij te blijven (zodat hij me desnoods met het een of ander kon helpen maar... er wachtten ook enkele dringende klusjes in huis).

Terwijl hij voor die klusjes zorgde, keek ik onder andere naar een boeiend interview van Simenon door Pivot en las ik daarna verder in "Chanson". 

Jammer dat het internet én dat boek nog niet bestonden toen ik nog Franse les gaf: wat zou ik daar graag van gebruik gemaakt hebben!

dinsdag 14 mei 2024

Het dagelijkse leven

Nee, de bezoekende verpleegkundigen (en ondertussen zijn het er al meer geweest dan AM en J.) hinderen me op zich helemaal niet! Ze zijn stuk voor stuk supervriendelijk en hulpvaardig. Mijn enig probleem is dat ik nooit weet hoe laat precies ze zullen langskomen en dat ik dus weinig durf te plannen (ik weet het: veel valt er voor mij niet te plannen in deze periode maar ik wil bijvoorbeeld liefst niet aan het eten zijn of op het wc zitten net als ze aankloppen). 

Dat is nog iets dat ik niet gewend ben trouwens: meestal kloppen ze gewoon op het raam van de salon in plaats van te bellen en dus moet je zorgen dat je in de buurt bent, of je hoort het niet. Of ze komen gewoon binnen langs het poortgebouw als de poort open is en verschijnen plotseling in de werkkamer waar ik vertoef.  

Tja, ik zit inderdaad meestal in die werkkamer, ofwel te lezen ("De voedselzandloper" heb ik ondertussen uit en ik was blijkbaar helemaal vergeten dat volgens Verburgh, buiten suiker, witte rijst, aardappelen, wit brood, pasta en melk, ook yoghurt best vermeden wordt), ofwel te schrijven (dagboeken overtikken vooral). En... natuurlijk weekmenu's op te stellen vlak voordat Roger, zoals vandaag, voor de wekelijkse boodschappen zorgt. Ik blijf het zeer eigenaardig vinden dat je zo slecht (en ongezond) eet in een ziekenhuis tegenwoordig terwijl je duidelijk voor vrij weinig geld eenvoudige en gezonde maaltijden kunt klaarmaken!

En... er is iets dat me blijft verwonderen: ik heb nog steeds geen enkel "reumapijntje" gevoeld! 

maandag 13 mei 2024

Ontgoocheling

Ik had gerekend op zes weken (na de operatie dus) en die zijn binnen drie dagen voorbij... 

Maar de verpleegkundigen die elke dag zorgen voor een "antitrombosespuit" en helpen met de "antitrombosekousen" zeggen me dat ze moeten blijven komen tot wanneer ik een nieuwe afspraak heb met de chirurg... en dat is pas een week later! Wat een ontgoocheling!

zondag 12 mei 2024

"La dernière d'Apostrophes"

Ik heb ernaar gekeken! Hoe komt het toch dat we 34 jaar geleden die aflevering hebben gemist? Maar kom, ik heb er vandaag volop kunnen van genieten! En er kwamen heel veel herinneringen aan vroegere afleveringen naar boven, met telkens Pivot als uitstekende moderator! 

Een tachtigtal aanwezige en evenveel geëvoceerde (vaak al lang overleden) schrijvers kwamen aan bod, even verschillend als talrijk maar allemaal opvallend verliefd op hun taal. En met als gemeenschappelijke kenmerken ook: veel humor en diepzinnigheid, en vaak een spirituele dimensie. 

zaterdag 11 mei 2024

Weer een verrassing!

Ik doolde zopas nog even rond online vlak voor het slapengaan, had helemaal geen zin in het Eurovisie songfestival, kwam weer op YouTube terecht en ontdekte daar een "heruitzending" van de allerlaatste uitzending van "Apostrophes" met Bernard Pivot. Een aflevering die Roger en ik nooit gezien hebben (hoe komt dat?)! 

Dus wilde ik daarnaar kijken... maar het duurt twee uur en half: ik zal dat maar best tot morgenochtend uitstellen zeker?  Wel een heel prettig vooruitzicht!