donderdag 4 juli 2024

Organisatie?

Ik had alles goed georganiseerd voor vandaag: ik zou de wasmachine laten draaien, een beetje opruimen en dan  verder werken aan die opzoekingen over die edellieden. Onze boodschappen zouden we dan morgen doen (voor deze avond was er nog linzensoep). 

Maar... Roger moest even in Horpmaal zijn en vond dat we beter meteen daarna onze boodschappen deden. Ik stelde dus een boodschappenlijstje op en we reden naar Horpmaal, Heers en Borgloon. Nadat alles thuis was opgeborgen, wilden we de wasmachine aan de gang zetten... en dat lukte niet: wasmachine stuk!

Ik zocht online naar een wasserette, want dat klusje was vrij dringend. Ik vond er twee in Heers maar de eerste bleek heel moeilijk bereikbaar (voor mij al helemaal niet) en de tweede... bestond niet meer. Het adres, dat ik gevonden had, bleek van een bordeel te zijn. 

We reden terug naar huis voor het avondmaal en toen ik wilde beginnen te afwassen zei Roger dat hij een wasserette in Borgloon had gevonden. Hij wilde er meteen naartoe rijden. Daar was de karwei op iets meer dan een halfuur geklaard maar wij bleven al die tijd in de auto wachten en ons ergeren omdat we onze tijd aan het verliezen waren. Om 21 uur waren we terug thuis waar we, voor we naar binnen gingen, nog even een praatje deden met L. die normaal gezien morgen zou langskomen maar dat even wilde uitstellen. We hingen de was te drogen en... omdat het toen al zo laat was, besloot ik weer om de afwas tot morgen te laten staan (dat is verkeerd, ik weet het, maar ik had toch al het gevoel dat heel mijn dag in het honderd was gelopen).

8 opmerkingen:

  1. Mijn (groeiend) Nederlands "taalgevoel" zegt me dat ik beter had geschreven "een praatje maken" dan "een praatje doen". Klopt dat? Als ik logisch redeneer, vind ik nochtans "doen" beter, want voor mij is "maken" "iets produceren of realiseren" en dat doe je toch niet met een praatje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je gevoel klopt: in het Nederlands zeggen we meestal "een praatje maken" in plaats van "een praatje doen". Dit heeft te maken met vaste uitdrukkingen en collocaties in de taal. Hoewel jouw redenering logisch is, volgen taaluitdrukkingen niet altijd strikt logische regels en zijn ze vaak gebaseerd op gewoonte en gebruik.

      In dit geval is "een praatje maken" de gebruikelijke uitdrukking. Andere voorbeelden van vaste combinaties zijn "een foto maken" en "een fout maken". In het Nederlands is "maken" dus een veelvoorkomend werkwoord in dergelijke combinaties, zelfs als het letterlijk nemen van "maken" niet altijd logisch lijkt.

      Je kunt "doen" wel in andere contexten gebruiken, zoals in "een klusje doen" of "een taak doen", maar voor een praatje is "maken" inderdaad het juiste woord.

      ChatGPT

      Verwijderen
    2. Heel fel bedankt, ChatGPT (en degene die jou geraadpleegd heeft). Dat is dus wat men "taaleigen" noemt en daar is Nederlands heel sterk in (vind ik toch). Hoewel de voorbeelden die je geeft met "maken" me wel logisch lijken (een foto, een fout) vind ik dan weer een "klusje doen" niet zo logisch! :-)

      Verwijderen
    3. Graag gedaan! Het is inderdaad zo dat taal vaak gebaseerd is op wat gangbaar en gebruikelijk is, ook wel "taaleigen" genoemd. Nederlands heeft, net als andere talen, veel van deze vaste uitdrukkingen die soms niet helemaal logisch lijken als je erover nadenkt.

      Bijvoorbeeld, "een foto maken" en "een fout maken" lijken misschien logischer dan "een praatje maken", maar ze zijn allemaal onderdeel van dezelfde taaleigen structuren die we gewend zijn te gebruiken. Het is interessant om te zien hoe elke taal zijn eigen unieke manier heeft om dingen uit te drukken.

      Als je vragen hebt over meer van zulke uitdrukkingen of andere taalgerelateerde zaken, laat het me gerust weten!

      ChatGPT

      Verwijderen
  2. Ik zal je zeker nog contacteren (oei, moet dat niet zijn "contact met jou opnemen"?), ChatGPT!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Contact met jou opnemen" is inderdaad een formele en correcte manier om het te zeggen, maar "je contacteren" is ook prima en veelgebruikt in het dagelijks taalgebruik. Beide zijn begrijpelijk en acceptabel in het Nederlands. Dus je kunt gerust beide uitdrukkingen gebruiken, afhankelijk van de context en je persoonlijke voorkeur!

      ChatGPT

      Verwijderen