maandag 4 maart 2019

Gezellige dag ondanks rukwinden en regen

Vannacht werd ik eerst wakker van de gierende wind, en vlak daarna begon Eva te wenen. Ik ging kijken: ze moest naar toilet. Daarna bleven de rukwinden aanhouden, viel Roger (die ook half wakker was geworden) toch in slaap en begon hij te snurken (en dan geraak ik niet meer in slaap), werd Eva weer wakker, ik vermoed deze keer door de wind, maakte ze Matthias wakker, ben ik weer opgestaan om ze te vragen stil te blijven (Elena bleek nog heel vast te slapen), ging ik weer naar bed, werd Roger even wakker en viel toen weer in slaap en begon weer te snurken... en net toen ik het gevoel had dat ikzelf eindelijk weer in slaap zou vallen, hoorde ik via de babyfoon de drie kindjes babbelen en lachen. Ik stond op (met het gevoel slechts twee uur geslapen te hebben). Het was 7:30 uur.

'Je had toch gezegd dat we pas om 8 uur zouden opstaan,' zei Elena, 'en het is pas 7:30!'.
'Tja, ik was toch wakker en hoorde jullie praten', loog ik half.

Vermits de rukwinden aanhielden en het ook nog begon te regenen, bleven we de hele dag binnen. Er werd veel gespeeld (in keuken, salon en bibliotheek, met de legoblokjes, met kaarten, Eva verzorgde haar pop die ziek was, enzovoort), nog meer getekend (dochterlief en schoonzoon, hier wachten dus veel "kunstwerken" op jullie!) en naar enkele filmpjes gekeken.

Na de middag zat Eva op een zeker moment samen met eerst Matthias en daarna Roger naar "Bambi" te kijken op ons televisiescherm. Matthias (toen dus vervangen door Roger) en Elena zaten later in de salon "raadseltjes" te tekenen (Roger en ik moesten raden wat ze wilden uitbeelden). Het was tijd voor een vieruurtje en alle bezigheden werden onderbroken.




Na het vieruurtje wilde Eva verder kijken. Deze keer ging ik met haar mee naar de bibliotheek (waar ons televisiescherm dus staat). Ik merkte dat Roger net voor het vieruurtje een groot deel van de rommel, die Eva en Matthias hadden geschapen terwijl ze samen naar een deel van "Bambi" keken, had opgeruimd. Toen de film was afgelopen, wilde ik meteen terug naar de salon gaan met Eva... maar ze begon ineens ook op te ruimen: 'Opa heeft dat niet goed gedaan, hij heeft één pop bij de knuffels gelegd en één knuffel bij de poppen'.
Ze deed dat opvallend goed, dat opruimen. Ook een spel dat nog rondslingerde, stak ze in de juiste doos, over een paar spullen die te groot zijn (zoals de schommel-eland) vroeg ze me, nadat ze die aan de kant had geschoven : 'Zo mogen die wel blijven staan, hé, oma?'
Ik stond echt versteld!




Eva is heel fier over haar opruimwerk! (eigen foto's)
Van de salon liep ze meteen door naar Roger, die aan zijn pc zat in de werkkamer, om hem uit te leggen wat hij verkeerd had gedaan!

Tegen dat het avondeten bijna klaar was, vertelde Eva ons dat ze moe was. Het was toen 18 uur en ik vroeg haar of we het eten een beetje moesten uitstellen zodat zij even kon rusten, maar nee, ze wilde meteen eten. Helaas, de spinaziepuree met gebakken ei en een restje hamburger van gisteren lustte ze niet (de groentesoep had ze goed opgegeten). Koppige Eva wilde alleen het ei opeten maar ik zei haar dat ze dan geen recht zou hebben op een ijsje na de maaltijd (ik weet het, een dessert mag eigenlijk geen beloning zijn). Ze beloofde toen drie dikke happen (die ik haar moest toedienen en ik zorgde er wel voor dat ze zo dik waren dat ze er een hele poos moest op kauwen) te verorberen.
Haar broer en zus aten wel opvallend goed en veel!
Uiteraard kregen ze alle drie een ijsje.

Eva wilde meteen naar bed na het eten (om 19 uur). Terwijl Elena naar een filmpje keek op mijn pc en Matthias een trein bouwde met legoblokken, zorgden Roger en ik voor een snel avondtoilet en legden we haar in bed.

Ik ruimde daarna de keuken wat op (de tafel afruimen en de vaatwasser vullen doet Roger) alvorens even te gaan zitten in de relax. Elena en Matthias waren nog steeds druk bezig. Uiteraard was het mijn bedoeling even te lezen... maar ik viel praktisch meteen in een halve slaap. Niet lang, want Matthias begon me vrij snel uit te leggen wat hij allemaal had gemaakt. Het was toen iets over 20 uur en ik besefte dat als de kindjes minder laat in bed moesten liggen dan gisteren, het tijd was om te denken aan het avondritueel.
Zij wilden meteen naar boven gaan maar ik (de rugpijn indachtig die ik al de hele dag voelde na wat opruimwerk) zei dat ik deze avond niet van plan was al het speelgoed zelf op te ruimen zoals gisteren.



Ongelooflijk: onmiddellijk gingen Elena en Matthias aan de slag en in een mum van tijd lag alles in de juiste doos of tas!

Uiteraard hadden ze voor het slapengaan nog recht op een verhaaltje, dat ik voorlas in de salon om Eva niet wakker te maken.

Eva is wel wakker geworden, maar dan nadat Elena en Matthias al lang lagen te slapen met een glimlach op hun gezicht. Onze grote meid moest plassen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten