woensdag 12 januari 2011

Konijnenbout met pruimenmoes, lieve buren, Roger en lectuur

Deze ochtend mocht ik Marie-Claire vergezellen op haar boodschappen terwijl Roger naar de kinesitherapeut ging. Marie-Claire en ik moesten eerst naar de post. En beklaagden ons daarna over de duurte van die dienst. Een postzegel kost weer 10 eurocent meer dan vorig jaar (maar gelukkig hadden zij en ik een voorraad postzegels ingedaan. Jammer genoeg gelden die postzegels niet voor het versturen van pakketten naar het buitenland).

Daarna deden we onze inkopen bij Delhaize.

Roger stond ons bij onze thuiskomst op te wachten en opende zelfs  de poort voor ons: dat vond ik weer een stapje in de goede richting voor hem!Glimlach Hij leek trouwens helemaal niet buiten adem van zijn stappen naar de fysiotherapeut en terug. Hij doet het dus goed en ik vroeg me af of we niet een tiental minuutjes zouden wandelen.

Maar het begon te regenen en ik ben niet meer buiten geweest, behalve om de schapen te voederen. Roger heeft de rest van de dag doorgebracht met lectuur (en ik ook, buiten de huishoudelijke karweitjes). Roger heeft voor mij het boek ‘The problem of pain’ van C.S. Lewis ergens tussen onze boeken teruggevonden (omdat we het even over dat probleem hadden in onze conversatie). Heel interessant, maar het Engels van die auteur is niet al te gemakkelijk voor mij!

En natuurlijk heb ik deze avond weer geprobeerd iets lekkers klaar te maken dat bij Roger zijn dieet past. Hij vond het zo heerlijk dat ik me hier even probeer te herinneren hoe ik het bereid heb (ik kook meestal nogal intuïtief en volg zelden een recept).

Ik ben vertrokken van twee konijnenbouten. En voor de rest heb ik gebruikt:

- 250 gram gesnipperde ui

- 2 knoflookteentjes

- olijfolie

- tomatenpuree (1 klein blik)

- balsamico-azijn (1 goede scheut)

- mosterd (1 eetlepel)

- tijm (1 snuifje)

- laurier (1 blad)

- pruimenmoes (4 flinke eetlepels)

- zout, peper, een heel klein beetje kaneel, en een snuifje nootmuskaat

- een beetje bloem

- water

En zo heb ik het klaargemaakt:

- konijnenbouten (die eerst worden ingesmeerd met zout, peper en een beetje kaneel) aanbakken in olijfolie

- de bouten in een sudderpot schikken en bestrooien met een beetje bloem

- Ondertussen de uien en de knoflook laten glazig worden in de olie

- de tomatenpuree erbij doen en na een poosje roeren, een scheutje azijn en wat mosterd erbij doen

- die saus bij het konijn voegen, plus een snuifje tijm, een blaadje laurier en iets nootmuskaat. Water toevoegen tot de bereiding net niet onder staat

- na een half uurtje sudderen, er de pruimenmoes aan toevoegen. En verder laten sudderen tot de bouten door en door gaar zijn.

En opdienen met puree! Roger vond het heel lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten