vrijdag 2 december 2011

Thys

Nadat we vandaag verder hadden schoongemaakt, reden we naar Thys, deelgemeente van Crisnée in “de Walen” (Crisnée heet Gerstekoven in het Nederlands).

Wat als eerste opvalt in dat wat rommelige Thys omringd door weiden is de hoger gelegen kerk, geflankeerd door een enorme boerderij. De “binnenkoer” van de hoeve grenst zelfs aan de zijgevel van de kerk. Dat heeft me altijd (want dit was zeker niet de eerste keer dat we er waren) geïntrigeerd. Jammer dat de kerk nooit open is: ik zou graag eens onderzoeken of die ook op dat binnenplein uitgeeft middels een deur!

PC020398

PC020404Zicht op de vallei van bij de kerk (foto’s Roger)

Er staan vrij veel U-vormige hoeves, waarvan een nog met een goed zichtbare mesthoop:

PC020420 Foto Roger

De huizen liggen wat rommelig door elkaar, soms zie je zelfs een huis gebouwd vlak achter een andere huis.

PC020417 Foto Roger

We wandelden eerst wat door het dorp, vertrekkende van de kerk.

PC020409 Foto Roger

Daarna verwijderden we ons even van de kern, in de richting van een veldkapel: de “Chapelle Saint-Pierre”.

PC020413

PC020412 Foto’s Roger

We liepen niet verder de velden in: ik had zin om in het dorp rond te lopen. En we kwamen in een uitbreiding ervan terecht, een soort villawijkje met meestal lelijke en pronkerige huizen. Via het rustige “sentier de la Champenotte” keerden we terug naar ons vertrekpunt.

PC020423

PC020421 Foto’s Roger

Het werd een aangename, koude maar rustgevende wandeling van net geen uur. We hebben een paar mensen ontmoet. Dorpsbewoners. En die zeiden allemaal heel vriendelijk en heel luid “bonjour!” Walen zijn inderdaad over het algemeen jovialer dan Vlamingen, dat moest Roger ook toegeven… Hoewel, al ontmoeten we tijdens onze wandelingen in Limburg soms norse mensen die liever wegkijken dan even te groeten, de overgrote meerderheid knikt minstens “goeiendag”. Minder uitbundig dan die Walen zijn ze wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten