zondag 5 februari 2017

Stille zondag

Veel minder regen vandaag: we maakten een wandeling rondom ons dorp. Eigenlijk een heel mooi dorpje. En heel stil: behalve een haan die kraaide, een koe die loeide en een hond die blafte, hoorden we niets dan hier en daar een kraai en geritsel van bladeren.
In een wei zagen we meer appelen liggen rotten dan er kweeperen in onze tuin liggen te vergaan (en dan hebben wij nog tientallen kilo's andere kweeperen moeten wegsmijten: echt zonde!).

Daarna dronken we een biertje in die cafetaria waar ik ooit mijn vroegere cursist heb ontmoet (hij was er niet vandaag) en na het avondeten, een telefoontje met Nany en het beantwoorden van een paar mails, ben ik beginnen lezen in "De leden van de jury" van Clem Schouwenaars.
Even boeiend als het vorige boek van hem (en dat belooft: ik heb nog andere boeken van die auteur gevonden in onze bibliotheek, en over sommige daarvan - die hijzelf dus gelezen had - was Roger ook al vol lof).

De auteur hanteert meestal een godsstandpunt maar in tegenstelling tot de meeste schrijvers die kiezen voor dat standpunt (meestal doen ze dat, denk ik, omdat het minder moeite vraagt - je hoeft je immers niet af te vragen of een bepaald personage weet of niet weet wat jij als auteur weet -  en dat voel je dan ook aan het resultaat dat vaak heel rommelig overkomt) doet Schouwenaars dat op een voortreffelijke manier.
Wel kiest hij consequent voor het "possessief lidwoord" waar ik nu spontaan het bezittelijk voornaamwoord zou gebruiken. Dit boek is dan ook geschreven in de jaren 70 van vorige eeuw en Nederlands is, in tegenstelling tot Frans, een heel levende taal waarvoor een kleine vijftig jaar een groot verschil kan maken.

Het is nu al wel over 24 uur maar ik ga toch nog een uurtje verder lezen!😊

Geen opmerkingen:

Een reactie posten