vrijdag 21 december 2018

"Laat hem binnen"

Wat een felle wind vandaag!

We reden na de middag naar de post, ik stapte even uit de auto om enkele kaartjes in de postbus te steken en werd bijna omvergeblazen door een windstoot.
'Gaan we nu nog even wandelen,' stelde Roger voor toen ik weer in de auto stapte (en het portier van de auto bijna losraakte door een windstoot). Waarop ik: 'Nee zeg, die wind is niet te doen!'

Dat betekent dat Roger veel te weinig beweging kreeg vandaag... maar ik vermoed dat een dakpan of een tak van een boom op je hoofd krijgen veel erger is voor zijn gezondheid!

Nu, ik heb ook een groot deel van de dag aan mijn pc doorgebracht en ik las op mijn scherm onder andere dat in Antwerpen een stelling dreigde om te vallen (door de wind?) en dat enkele mensen uit de Montignystraat geëvacueerd werden. Dat is niet zo ver van waar Debby en Hendrik wonen!

Maar ik had het eigenlijk over kerstkaartjes die we op de post brachten. Hier beginnen ze (later dan andere jaren) ook aan te komen. Minder dan andere jaren ook: steeds meer mensen sturen hun wensen via het internet, wat ik normaal vind (en ook geneigd ben te doen: postzegels worden veel te duur).

En toch: er lag in onze brievenbus deze ochtend een kaartje dat me bijzonder blij maar ook nostalgisch maakte. Het kwam van buurvrouw Marie-Claire, ze had het zelf in onze bus gestoken (misschien had ze zelfs gebeld maar waren de laatslapers die we zijn nog niet op?). Op het kaartje had ze geschreven: "Moge de ware betekenis van Kerst niet verloren gaan. Laat Hem binnen."

Het deed me terugdenken aan de sobere kerstfeesten van lang geleden (in Leuven, met marraine en Nononc, en in Matadi, met onze vrienden Lily en Roger Beeckman en hun kinderen) toen het nog ging over de geboorte van Jezus en er nog geen sprake was van een kerstman, rendieren, enzovoort.

Ik zal Hem binnenlaten, lieve Marie-Claire, maar ik vrees dat over het algemeen de ware betekenis van de (christelijke) kerst al voor goed verloren is!

Ik vraag me de laatste tijd zelfs af wat de mensen tegenwoordig eigenlijk vieren op 25 december? Op 31 december en 1 januari kan ik me nog voorstellen dat ze afscheid nemen van het oude jaar en het nieuwe jaar verwelkomen.
Maar op 24 en 25 december? De winterzonnewende ? Ik geloof niet dat de meeste mensen dát vieren. Is het gewoon een familiereüniefeest geworden? (Dat op zich is al niet slecht uiteraard).

O ja, ik vernam ook dat de moeder van vriendin Martine (Tine) Delcol is overleden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten