dinsdag 7 september 2010

Osso-Bucco

Gisteren hebben Elvira en ik dus Osso Bucco klaargemaakt. Maar geen van beiden hadden we een recept bij ons (haar recept ligt nog in de flat van waaruit ze binnenkort verhuizen) en ik had natuurlijk niet de reflex gehad om een kookboek mee te nemen naar hen!:-)

We hebben dus ons geheugen aangesproken en dat is vrij goed gelukt, al heb ik toch de oregano gemist… Nu, er bestaan waarschijnlijk evenveel Osso Bucco recepten als er huisvrouwen zijn.
Omdat mijn tante-vriendin mij even mijn eigen recept vroeg, post ik het hier. In feite is het niet ‘mijn’ recept, maar dat van onze overleden vriend Dirk Lambrechts (die het zelf waarschijnlijk weer ergens anders heeft gevonden, maar toch duidelijk de voorkeur gaf aan deze bereiding, na vele vergelijkingen).

Hier gaan we, en ik geef het recept weer op de manier van Dirk zaliger.
Voor vier personen hebben we nodig:

A.

olijfolie (vrij veel)

4 uien fijngesneden

2 wortels fijngesneden

1 selder

4 lookteentjes

B.

4 kalfschenkels (niet te mager, en wij gebruiken soms zelfs runderschenkels)

zout en versgemalen peper

bloem

C.

1 dl witte droge wijn

2 bouillonblokjes

1/2 koffielepel basilicum

1 koffielepel oregano

1 snuifje tijm

3 tomaten

1 bos gehakte peterselie

2 blaadjes laurier

En zo bereiden we het:

A: in olijfolie smoren gedurende ongeveer 10 minuten.

B: vlees zouten, peperen, in bloem wentelen en apart in olijfolie aanbakken

B bij A voegen.

C daarbij voegen

Alles op een zeer zacht vuur ongeveer anderhalf uur laten sudderen.
Opdienen met rijst of deegwaren.

2 opmerkingen:

  1. Hé Josiane,

    Bedankt dat ge het recept met mij wil delen.
    Heb het overgenomen en ga dit natuurlijk uitproberen.
    Kusje,
    Françoise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Françoise! Dat recept van Dirk heb ik inderdaad gegeven aan iedereen die het wil lezen. Maar ik kan je verzekeren: het is ontzettend lekker! Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen