maandag 15 oktober 2018

Nostalgie

Mijn gsm heeft heel weinig bereik hier in huis.
Toen we deze ochtend na het ontbijt naar het poortgebouw gingen om eindelijk al die vrijdag ontvangen exemplaren van Oostland en Limburgse monografieën te sorteren, kwamen er tegelijk drie berichtjes binnen: van Françoise, van mijn broertje en van mijn zus. Nononc is deze ochtend overleden.

We wisten dat het zou gebeuren maar toch gaf het nog een schok. Hij is dus voor goed vertrokken naar die andere kant.

De hele dag kwamen herinneringen aan hem in mij op. Aan toen ik nog heel klein was, aan toen ik een puber was, na ons verblijf in Matadi, aan onze gezellige avonden in het huis van zijn moeder, mijn "marraine", aan de keren dat we samen gingen schaatsen in Schoten, aan zijn huwelijk met Françoise, aan de geboorte van zijn kinderen, aan de kerstfeestjes in Leuven en in 's Gravenwezel, aan de keren dat hij met Françoise hier kwam logeren. Ik verlies als het ware mijn grote broer en een van mijn beste vrienden. Lieve Nononc, hopelijk werd je aan de overkant uitbundig onthaald door marraine, jouw te jong overleden papa, en door al jouw reeds overgegane vrienden en familieleden.

Roger leek ook in een nostalgische bui! Hij stelde immers voor naar Lommel te rijden en daar te zoeken naar de plek waar we samen in 1976 gekampeerd hebben.
Wij daar dus naartoe (voor mij geldt: als Roger maar elke dag zijn beweging krijgt) al vond ik dat wat ver... en was ik praktisch zeker dat we die plek niet zouden terugvinden. Ik kreeg gelijk trouwens.
Dan maar wat rondgewandeld in Lommel zelf maar ik vond het geen mooie stad. Alleen de neogotische kerk vond ik indrukwekkend.

Dus reden we terug naar huis. Dat werd weer een lange rit na eigenlijk maar een korte wandeling!
Thuis moest ik zorgen voor het avondeten en kreeg ik een telefoontje van Nany die zich afvroeg hoe ze op de uitvaart van haar broer zou geraken (dat probleem lijkt nu opgelost).

Gelukkig hadden we deze ochtend die boekjes toch verder gerangschikt, want nu moet ik dringend voortwerken aan de volgende Limburgse monografie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten