donderdag 25 juli 2019

Nog naar een (halve) film gekeken en dagboeken overgetypt

Deze avond laat keken Roger en ik nog naar een deel van de tweede film van de serie "The Chronicles of Narnia". We kregen eigenaardig genoeg alleen Engelse ondertitels (maar gelukkig dat we die kregen, want gesproken Engels begrijp ik heel slecht).

We keken maar naar een deel ervan (en ik had enige moeite om Roger te overtuigen de film, zoals afgesproken, te pauzeren na een uurtje) omdat ik onder andere nog een uur wilde besteden aan vroegere dagboeken overtypen en Roger, nu het binnen iets koeler is - 28°C maar blijkbaar maakt dat een groot verschil voor de gevoelstemperatuur, één graad meer of minder -  de resterende tijd deze avond ook wilde besteden aan zaken waar hij overdag geen energie wilde aan verspillen (onder andere voor een nieuw speltbrood zorgen).

En ik besteedde dus iets meer dan een uur aan het overtypen van mijn vroegere dagboeken. Maar... ineens stelde ik me een serieuze vraag.

Toen we met Nany, dochterlief, Zeger en de kleinkinderen in het Antwerpse samenkwamen, vertelde ik tegen Zeger dat het soms zo moeilijk is iets terug te vinden in mijn dagboeken. Hij antwoordde: 'Je hebt toch een zoekfunctie?'
En ik: 'Ja, maar soms weet ik niet in welk jaar precies ik iets moet zoeken'.
Waarop hij: 'Hoe? Heb je voor elk jaar een apart bestand gemaakt?' (je zei iets in die aard, hé, Zeger: jouw precieze woorden herinner ik me niet).

Inderdaad, ik heb in een map "Dagboeken en droomboeken", een submap "Journal" (omdat mijn dagboeken voor het grootste deel in het Frans zijn bijgehouden) en daarin een bestand per jaar.

Nu vraag ik me af of Zeger geen gelijk heeft: of ik van al die dagboeken niet één bestand moet maken. Maar... hoewel de eerste jaren (1962 en 1963) telkens maar een tientallen bladzijden beslaan, bevatten de latere bestanden al gauw enkele honderden bladzijden per jaar.

Wordt dat éne bestand dan niet té groot? Ik bedoel, "kindjes": ikzelf heb zelden zin om een boek of een bestand van duizenden bladzijden te lezen, en eigenlijk is de bedoeling van het overtypen van die dagboeken onder andere dat jullie ze later gemakkelijk kunnen raadplegen (en liefst ook lezen).

Dus... er één enkel bestand van maken of niet?

1 opmerking:

  1. Roger leerde me vandaag hoe je een zoekfunctie gebruikt voor een hele map! Dat betekent dat ik niets ga veranderen aan de bestanden in mijn "submap" Journal! Eigenlijk erg dat ik zoiets niet zelf had ontdekt!

    BeantwoordenVerwijderen