dinsdag 14 mei 2019

Afspraak in Leuven in plaats van in Sint-Truiden na brand in seinkast

Vandaag hadden we met vriend Karel afgesproken in Sint-Truiden. Deze ochtend belde hij ons echter op: of we niet naar Leuven kwamen, want na de brand in een seinkast waren er problemen met het spoorverkeer.

Wij dus naar daar. We pikten Karel op aan zijn flat, gingen samen eten in de Engelenburcht in Tildonk (weer heel lekker), genoten daarna een hele poos van de zon op het binnenterras voor we naar Café Maritime reden.

Daar bestelden we een biertje (Karel nam een ijsje) in de tuin waar enkele schapen rondliepen. Het was er zo gezellig dat we besloten volgende keer daar te komen eten (het is daar ook goedkoper dan in de Engelenburcht).



Eigen foto's
Uiteindelijk reden we naar het Arenbergkasteel waar we nog een flinke wandeling maakten in het park en de kruidentuin bezochten. Een beetje verwaarloosd maar zo interessant (Karel weet heel veel over planten).




Eigen foto's
Na nog twee consumpties (koffie, thee, water en voor mij een schotel kaas en salami die ik met de mannen deelde en die als avondmaal fungeerde) reden we Karel rond 20:30 uur naar huis. Een klein uur later waren wij terug in Haspengouw.

Een heel aangename dag (ook dankzij het mooie weer) met boeiende conversaties over literatuur, politiek en zelfs geneeskunde (Karel had een televisie-uitzending gezien waarin de gevaren van Statines werden onderstreept), veel herinneringen (onder andere aan Karels vriendin Colette en aan zijn broer Dirk - allebei zaliger) maar vrij duur voor ons beperkt pensioen. Zulke dag kunnen we ons zeker niet elke week permitteren.

Deze avond aarzelde Roger om zijn Statines te slikken. Erg hé: ik praat hem al jaren over de gevaren ervan maar naar mij luisterde hij nooit!

Het toeval wil dat ik deze avond ergens las dat omega 3-vetzuren eigenlijk Statines kunnen vervangen (en op andere plekken lees ik dat een hoog cholesterolgehalte eigenlijk helemaal geen kwaad kan, dat het gevaar ligt in de cholesterol die samen met kalk gaat proberen de gevolgen van ontstekingen in de bloedvaten te genezen). Ik ben geneigd dat van die ongevaarlijke cholesterol te geloven... maar het is inderdaad zo dat omega 3-vetzuren (in tegenstelling tot omega 6- vetzuren) ontstekingen tegengaan... en minder ontstekingen betekent ook minder cholesterol die zich gaat vastkleven aan de wanden van de bloedvaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten