dinsdag 25 juni 2024

Levensverwachting

Prachtig weer vandaag: zonnig en tot 30°C! Jammer genoeg zou het slechts voor enkele dagen zijn!

Vandaag deden we onze boodschappen (en ben ik vergeten te kijken naar lindethee), heb ik nog enkele overlijdensberichten gearchiveerd, heb ik nog een beetje opgeruimd, maar bracht ik vooral veel tijd door met berichten beantwoorden. En ik blijf al de hele dag met een prangende vraag zitten.

De (zieke) echtgenoot van een van mijn vriendinnen hoorde zopas van zijn arts dat hij "misschien nog maar"10 jaar te leven heeft. Vriendin is in alle staten... maar aangezien die zieke even oud is als Roger, vraag ik me ernstig af waarom de dokter het op die manier heeft verwoord? Ikzelf ga er al zeker een decennium van uit dat Roger en ik "misschien" nog 10 jaar te leven hebben (en uiteraard dat we heel blij zullen zijn als het er meer worden - en we relatief gezond mogen blijven).  Dus: waarom zegt een arts tegen een patiënt van 80 jaar dat hij "misschien nog slechts 10 jaar te leven heeft"?  

4 opmerkingen:

  1. Weet ge, mijn huisarts zegt mij dat ook. Laatst was het : je komt er nog goed voor voor je leeftijd, dinsdagnamiddag was het….je bent een sterke vrouw….je kan nog 20 jaar mee gaan….zo zie je maar….

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar dat is tenminste een positieve reactie. De dokter over wie ik het heb, had evengoed tegen die man kunnen zeggen: je kunt nog 10 jaar meegaan (of leven dus) in de plaats van 'je zult misschien nog maar 10 jaar leven'. Je voelt het verschil toch, of niet?

      Verwijderen
  2. een dokter kan nooit zeggen hoeveel jaren je nog leeft, dus daarom die misschien? juist zoals je bij een stervende nooit kan zeggen hoe lang het nog zal duren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uiteraard weet niemand, ook de dokter niet, hoe lang precies je nog zult leven! Het gaat me meer over het effect op de patiënt van "misschien niet meer dan" , over de manier dus waarop de dokter de zaken verwoordt. Bij de "labels" staat niet voor niets "taal": ik vind het belangrijk op welke manier een arts iets overbrengt, of "communiceert"!

      Verwijderen