vrijdag 20 november 2020

Over de Amish onder andere

Er valt niet veel te vertellen over vandaag behalve dat Nany, die eindelijk haar kamer mag verlaten, wel heel veel te vertellen had aan telefoon!

Voor de rest was het een koude, rustige dag. 

Ik ben wel een beetje boos geweest. Op een zeker ogenblik hoorde ik Roger met andere mensen praten in de keuken (ik zat in de werkkamer). Ja, de aannemer en zijn werkman waren weer daar (ik had ze niet horen aankomen: we zorgden immers dat de aannemer vrij toegang heeft tot het poortgebouw) en ze zaten weer met z'n drieën gezellig koffie te drinken in de keuken. Ik ben zelfs niet goeiendag gaan zeggen, zo boos was ik! 

'Ik kon toch niet anders dan ze even vragen om zich binnen te komen opwarmen?' reageerde Roger op mijn boosheid nadat de aannemer was vertrokken. Dat begreep ik heel goed maar...

Ofwel zijn ze ons van in het begin aan het beliegen, zoals sommige van mijn vrienden denken, ofwel waart daar echt een gevaarlijk virus rond. 

Wij (vooral ik) nemen het zekere voor het onzekere en passen heel fel op, Roger behorende tot een risicogroep. We ontmoeten onze kinderen niet in deze periode, ik had zelfs problemen bij een vraag van dochterlief voor volgende week omdat we daardoor de maatregelen misschien zullen moeten overtreden (maar ik denk dus dat ik er iets op heb gevonden), we zullen de kindjes hun Sinterklaascadeaus niet hier laten afhalen (maar dat probleem heb ik ook al opgelost), we gaan Nany niet bezoeken, we nodigen geen vrienden uit en gaan ze ook niet bezoeken en heel waarschijnlijk valt onze kerstontmoeting met de kinderen en kleinkinderen ook in het water. 

En dan zit Roger daar in de keuken gezellig te keuvelen met twee mannen die zelf veel andere mensen ontmoeten! Uiteraard hebben we de keuken daarna uitgebreid verlucht (eigenlijk erg hé?).

Ach, misschien overdrijf ik weer hoor! Ik begrijp mezelf soms niet: normaal gezien ben ik niet iemand die gedwee alle richtlijnen volgt! Maar, en dat is waarschijnlijk de uitleg voor mijn volgzaamheid, o wee als er iets gebeurt met Roger! Dan neem ik hem die onvoorzichtigheid eeuwig kwalijk! 😉

Amai (op zijn Antwerps gezegd), wat een inleiding om te komen tot de essentie: een documentaire die Roger me deze avond aanraadde te bekijken. Over de Amish (en volgzaamheid!). Heel interessant, vrienden (en in het Engels deze keer)... maar eigenlijk triestig. Hoewel, langs de andere kant, ik heb ooit in andere documentaires over die bevolkingsgroep gehoord dat ze heel zelden lijden aan wat men beschavingsziekten noemt. 

Maar nee, toch zou ik niet graag tot de Amish behoren!

2 opmerkingen:

  1. Roger, mag koffie drinken met de werkmannen...als ze 1,5 m afstand houden van elkaar, of wanneer ze een mondmasker aanhebben.....gun hem dat kwartiertje...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat is niet echt zo: "Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het belangrijk om de zes gouden regels te respecteren bij alle sociale contacten. Bovendien zijn er een aantal beperkingen van toepassing:

      Het is aangeraden om geen nauwe contacten te hebben met meer dan één persoon die niet tot het eigen huishouden behoort. Onder “nauw contact” verstaan we een contact van meer dan 15 minuten, zonder zes gouden regels te respecteren zoals de veiligheidsafstand en het niet dragen van een mondmasker. Overigens wordt ten stelligste afgeraden dat grootouders nauwe contacten hebben met kleinkinderen.
      Ieder huishouden mag maximum per lid één hetzelfde duurzaam onderhouden nauw contact, per zes weken per keer in huis of in een toeristische logies ontvangen.
      Een alleenstaande mag naast het duurzaam onderhouden nauw contact één bijkomende persoon in huis of in een toeristische logies ontvangen op een ander moment. Met deze extra persoon moeten de social distancing maatregelen gerespecteerd worden. Het is aangeraden om deze bijkomende bezoeker niet te veel af te wisselen. Je duurzaam onderhouden nauw contact is hoe dan ook ‘vast’. Buiten de uitzonderingen die het ministerieel besluit voorziet, zijn samenscholingen beperkt tot maximaal 4 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld." (zie hier: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/)
      En... een masker droegen ze niet hoor! En ze zaten binnen, eigenlijk veel te dicht bij elkaar!

      Verwijderen