zaterdag 1 september 2018

Uitvaart

Deze ochtend namen we afscheid van onze overleden schoonbroer.

We haalden om 9:15 uur Zeger af in het Leuvense, reden daarna naar Schoten waar Debby en Hendrik op ons wachtten aan de Carrefour en reden uiteindelijk samen naar Kapellen.
Dochterlief, schoonzoon, Elena, Matthias en Eva kwamen iets na ons aan. Mijn zus Bie, haar dochter, mijn broertje en schoonzusje én Nany wachtten al op ons. De zoon van Bie kan het overlijden van zijn vader niet verwerken en was niet op de uitvaart.

Het werd een mooie ceremonie, sober, sereen maar met heel mooie, gevoelige teksten die (soms grappige) herinneringen evoceerden, gebracht door een actrice die ik niet kende (ik ben haar naam weer vergeten). Prachtige dictie!

Zoals bij elke uitvaart was het gevoel dubbel. Intense droefheid omwille van het heengaan van de overledene en blijdschap bij het weerzien van sommige mensen: neven en nichten (in de betekenis van "cousin") die we al jaren niet meer hadden ontmoet (de dochter, een zoon en een schoondochter van Françoise en Nononc, de jongste zoon van mijn oom Ludo, de dochter van mijn oom Gusty - "kozijn" Yves zit nu in Zuid-Frankrijk en kon dus niet komen). En niet te vergeten, de heel lieve zussen en schoonzus van de echtgenoot van Bie.

Ik bedacht dat ik misschien toch eens een reünie van neven en nichten moet organiseren. Eigenlijk is het niet zo fijn dat we elkaar alleen bij zulke gelegenheden weerzien.

O ja, tijdens de broodmaaltijd ging ik een poosje buiten spelen met Elena, Matthias en Eva. Eva vertelde over de "peuterschool" waar ze maandag voor het eerst naartoe gaat... en Elena zei me: 'Ze bedoelt de kleuterschool, hoor oma'.
Dat wist ik uiteraard maar ik denk dat ik weet waarom Eva dat de "peuterschool" noemt. Ze vertelde ook heel fier dat ze een "peuterdiploma" heeft gekregen van onthaalmoeder Lutti. En wat dat betekent: dat ze nu een volwaardige peuter is, die zindelijk is, zelfstandig kan spelen, zich voor een groot deel alleen kan aankleden enzovoort. Ik vermoed dus dat Eva denkt dat als ze een diploma van "Peuter" heeft, het logisch is dat ze naar de "peuterschool" mag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten