woensdag 18 mei 2011

Metseren en Julia Tulkens

We moesten vandaag naar Nieuwerkerken en terwijl we daar naartoe reden, zagen we een aanwijzing naar Metseren. Roger dacht dat we ooit daar geweest waren, mij zei die naam niets.
In het terugkomen stelde ik dus voor er even langs te rijden. En inderdaad, we kenden het helemaal niet.

Metseren blijkt meer een gehucht dan een dorp te zijn. Maar wat een mooie gebouwen! Het eerste dat ons opviel, was een prachtige watermolen.

http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=565

http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=565

P5187794

P5187797 (Foto’s Roger)

Een beetje verder zagen we het geboortehuis van Jozef Bessemans, destijds missionaris in Mato Grosso.

Gedenkplaat Jozef Bessemans. Zie http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=565 (Foto Roger)

En daar tegenover een enorme boerderij.

P5187774 (Foto Roger)

Tijdens onze verdere wandeling leerde ik me wat oriënteren in het dorpje en ik kreeg de indruk dat die hoeve hoorde bij het kasteel dat we later ontwaarden… maar we ontmoetten nog een grotere boerderij: zouden er twee kasteelhoeves zijn geweest?

We wandelden dus daarna een schaduwrijke laan in, waar we na een poosje een nog grotere hoeve zagen. Dit was duidelijk een kasteelhoeve.

P5187782

P5187781

P5187775

P5187776

P5187778 (Foto’s Roger)

Terwijl we verder stapten in die dreef, ontwaarden we ineens tussen de bomen een heus kasteel. Maar het was echt bijna onzichtbaar en dus kon Roger er geen foto van maken. Jammer. Hij heeft wel op het Internet gevonden dat het gaat om het kasteel ‘Nonnenmielen’.

Toen we het gehucht verlieten, reden we nog langs een vroegere tramstatie, maar daar hebben we geen foto van gemaakt.

De wandeling was nogal kort (een goed half uur) maar ik vond het allemaal veel mysterieuze charme hebben (en bij dat bijna onzichtbare kasteel moest ik weer denken aan ‘Le grand Meaulnes’ van Alain Fournier).

Na ons avondeten hebben we nog hard gewerkt. Iemand had bij de KVLS immers de monografie over Julia Tulkens (geschreven door Roger Vanbrabant) besteld en daar vonden we nog maar één enkel exemplaar van. Roger heeft de tekst gescand, we hebben hem beiden verschillende keren nagelezen (een gescande tekst bevat vaak nog veel fouten, zeker wanneer, zoals in dit geval, de oorspronkelijke tekst op een typmachine is gemaakt). Daar zijn we toch enkele uren mee bezig geweest! Glimlach

Veel werk dus, maar ik heb een volgens mij boeiende vrouw en prachtige dichteres leren kennen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten