donderdag 3 oktober 2019

Heemkunde

Deze middag, van 14 tot 16 uur, hadden we in Heers een vergadering van de werkgroep WO I-II. Onder andere werd het werk voor de volgende weken verdeeld onder de leden.

Deze avond, na het koken, eten, opruimen, ... reden we iets over 19 uur terug naar Heers voor een lezing van Rombout Nijssen, georganiseerd door Heemkunde Groot Heers.
Er was een veertigtal aanwezigen, onder wie uiteraard veel leden van Heemkunde maar ook buitenstaanders én Charlie en Maj. Ik kreeg de kans om even met hen te praten.
Na de lezing echter bleken ze meteen verdwenen maar ja, het was dan ook 22:30 uur geworden.

Zoals steeds was Rombout zijn betoog (over heren, heerlijkheden, schepenbanken en het leven in het algemeen in de dorpen van Heers tussen 1400 en de Franse revolutie) héél boeiend. Rijksarchivaris Nijssen behandelde zijn onderwerp op een heel duidelijke, bevattelijke manier. En toch miste ik weer een schriftelijk schema: ik zou echt niet alles kunnen reproduceren.

Vanuit het publiek kwamen zoveel (interessante) vragen dat Rombout al meteen inspiratie kreeg voor onderwerpen van twee of drie volgende lezingen!

Het was een drukke maar boeiende dag maar morgen moet ik wel werk in het huishouden inhalen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten