maandag 2 augustus 2021

Nany aan telefoon

Zoals elke dag belde ik haar. Het ging beter, zei ze, maar nog niet heel goed. Ze was in de eetzaal gaan eten... maar er werd vrij weinig gebabbeld aan tafel (tja, zoiets mist ze heel fel natuurlijk)... 

Ze had geen zin om in te gaan op het voorstel van haar tafelgenoten die planden samen van een ijsje te gaan smullen in de cafetaria. Ik moedigde haar aan het toch maar te doen, ik weet immers dat ze gezelschap nodig heeft. Ze zou er nog eens over nadenken. Morgen dus even vragen of ze een ijsje is gaan eten!

Ze zei nog iets dat mij ook vaak bezighoudt. Niemand kon haar uitleggen hoe een infectie kon als gevolg hebben dat je je niet meer goed voelt in je hoofd (vergeetachtigheid, waanideeën, verwardheid). Ik kon het haar ook niet uitleggen (heb er wel wat over opgezocht maar begrijp er te weinig van om in eenvoudige bewoordingen uit te leggen aan Nany). 'Waarom zie ik de dokter bijna nooit en waarom, als hij komt, legt hij niet uit wat er precies met mij aan de hand is?'  vroeg ze.

Inderdaad, waarom? Leren artsen dan niet in zo eenvoudig mogelijke bewoordingen hun patiënten toe te lichten over hun toestand?

7 opmerkingen:

  1. Maar jullie als kinderen, zouden ook eens om uitleg kunnen vragen aan haar huisarts of personeel….als je mama het niet verstaat….

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zus doet dat uiteraard geregeld maar mama zou liever rechtstreekse en verstaanbare uitleg krijgen van de dokter.

      Verwijderen
  2. Het is niet alleen door blaasinfectie dat ze soms verward is, er kan ook altijd wat anders de oorzaak zijn….het kan een lichamelijke ziekte zijn’ of het gebruik van geneesmiddelen…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uiteraard maar hier zou de infectie de oorzaak zijn, dixit de dokter.

      Verwijderen
  3. Ze hebben veel te lang gewacht om onderzoek te doen….hoe lang kloeg ze daar al niet over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze weten al lang van die infectie hoor, dus ik weet echt niet of ze te lang gewacht hebben. Wel dat de communicatie misschien te wensen overliet.

      Verwijderen
    2. Zopas van zus vernomen dat mama wel een degelijke en verstaanbare uitleg van de dokter heeft gekregen... maar dat ze dat helemaal is vergeten! Dus trek ik alles terug over een eventuele gebrekkige communicatie!

      Verwijderen