zaterdag 15 mei 2010

Gouwdag

Via Heemkunde Groot Heers waren we vandaag uitgenodigd op de Gouwdag van Heemkunde Limburg.
De eerste keer dat we zulke dag meemaakten was voor twee jaar in Zelem. Deze keer was het te doen in het Cultureel Centrum van Heusden-Zolder (waar we vorig jaar ook het huwelijk vierden van ons nichtje Sofie).

Een memorabele dag! Vanaf 9 uur 30 werden we verwelkomd met koffie, thee en gebak. Rond 10 uur, na een verwelkoming door de voorzitter van Heemkunde Zolder, Hugo Beerten, en door de voorzitter van Heemkunde Limburg, Raymond  Lambie,  begonnen de lezingen. Een eerste heel interessante lezing, gegeven door E.P. Herman Janssens, archivaris van de abdij van Averbode, ging over de invloed van die abdij tussen de 12de en 18de eeuw, en dan vooral door de aanstelling van Norbertijnen als pastoor in vele parochies.

Na een stukje cello gespeeld door Bert Maesen (mooi!) kwam Rombout Nijssen, rijksarchivaris in Hasselt, aan de beurt. Hij had het over macht en gezag in het Ancien Régime. Nijssen, dat wisten we al van vroegere lezingen, spreekt heel vlot, en zonder geheugensteuntje.

Wel heb ik weer een korte schriftelijke samenvatting gemist.

Daarna volgde een uitstekend middagmaal, met drank à volonté. Aangename gesprekken aan tafel waar we zaten er met onder andere Raymond Lambie, E.P. Herman Janssens, en Hugo Beerten. Ik ontmoette er ook Lode Franssen, een vroegere penningmeester van de KVLS die de drukproeven van zijn nieuw boek bijhad.

In de namiddag ging het naar het museum Woutershof.

IMG_0731 (Eigen foto)

Dat ligt in een voormalige pastorie en herbergt verschillende themakamers met vooral gebruiksvoorwerpen van rond de eeuwwisseling.

 

IMG_0739 

 

P5154512

 

P5154516

 

 P5154518

P5154519

 

P5154526

 

P5154527

(Foto’s Roger)

‘s Avonds, vlak voor de afsluitende receptie, werd nog het boek ‘Limburg feest’ gepresenteerd (toespraken door Raymond Lambie, Isabelle Thielemans, schepen van cultuur van Heusden-Zolder, en Gilbert Van Baelen, gedeputeerde van Cultuur).

Een rijke dag dus… en eindelijk was de zon weer van de partij!

Op de receptie dronken we eerst een glaasje Cava (niet de beste) en daarna een glas fruitsap. Het was een sappenmix van Oxfam. Echt niet lekker! :-)

En deze avond heb ik mijn vertaalwerk een beetje ingehaald, want uiteraard is dat nog helemaal niet klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten