zondag 19 mei 2013

Guigoven en Kortessem

Wat een prachtige Pinksterzondag! Roger wilde onder andere kastelen fotograferen, we wandelden dus eerst een hele poos in Guigoven waar ik heel vaak bloesemparfums opsnoof.

P5194176

P5194187 Foto’s Roger

Guigoven, Brandstraat: Sint-Quintinuskerk en pastorie Kerk van Guigoven

Guigoven, Tongersesteenweg: kasteel de Donnea 

Guigoven, Tongersesteenweg: kasteel de Donnea Het kasteel De Donnea wordt gerenoveerd

Guigoven, Tongersesteenweg: kasteel de Donnea Dat kasteel ligt aan een  heel drukke steenweg, wat het opschrift (klik om te vergroten) “Parva domus sed magna quies”  (“klein huis maar grote rust”) tegenspreekt. Zou het destijds anders zijn geweest?

Guigoven, Brandstraat: schuur in vakwerk Een schuur in vakwerk

Guigoven, kerkhof: kerkhofkapel met "afgodsbeeld" Kerkhofkapel met een Apollokop

Guigoven, Rood Kasteel, binnenkoer met caféterras Het “Rood Kasteel” (foto’s Roger)

In een schuur van dat laatste kasteel was vroeger een winkel van onder andere meubels, badkamers en keukens (in natuursteen en hout) ondergebracht. We liepen er binnen, de winkel bleek eigenlijk gesloten, maar er  waren wel werken aan de gang. We ontmoetten een man die ons wel drie kwartier aan een stuk (terecht fier) over zijn werk vertelde: het was gewoonweg prachtig wat hij al had gerealiseerd! Het moet binnenkort een “bed & breakfast” worden. Jammer dat Roger geen foto’s heeft kunnen maken maar hij werd te zeer in beslag genomen door de deskundige uitleg van die man!

Nadat we terug naar de auto waren geklommen, reden we naar Kortessem. We hadden gisteren, in het terugkomen, immers gemerkt dat er werken bezig waren aan de schuur van het kasteel Printhagen. En uiteraard moest Roger daar een foto van maken.

Kortessem, Printhagendreef: schuur en bakhuis van het kasteel Printhagen worden gerenoveerd Foto Roger

Uiteindelijk liepen we nog naar wat ik voor mezelf het “spookhuis” noem, omdat het blijkt leeg te staan, maar we daar in het voorbijrijden ‘s avonds geregeld licht zien branden. We hadden de indruk dat het zou afgebroken worden.

Kortessem, Hasseltsesteenweg, hoek met winkelstraat: een hoeve met vakwerkwoning Foto Roger

Na nog een consumptie op een terras in het centrum van Kortessem, reden we naar huis waar ik voor het avondeten (groentesoep, scholfilet, aardappelen en prinsesboontjes) zorgde na nog een telefoontje met Nany.

Zeggen dat dit weekend in Antwerpen de Sinksenfoor is begonnen, toch weer op de Zuiderdokken!  Op zulke dagen ben ik blij dat we naar het rustige Haspengouw zijn verhuisd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten