woensdag 24 januari 2018

Over neven en nichten

Ik bedoel neven en nichten in de betekenis van "cousin", of "kozijn" zoals wij in het Vlaams zeggen, niet in de betekenis van "nephew" of "niece".

Vorige maandag viel het me al op hoeveel herinneringen Nany, G. en E. aan hun kinderjaren ophaalden. Deze middag bezochten we de nicht Jeannine van Roger. Jeannine gaf ons geen zoen, en ik haar ook niet: zij is vreselijk verkouden en ik zit met die pijnlijke keel. Maar ook daar haalden Roger en zij zoveel herinneringen aan vroeger op.

In het terug naar huis rijden, dacht ik na over mijn eigen neven en nichten. De oudste is 5 jaar jonger dan ik, de jongste meer dan 20 jaar jonger. Komt daarbij dat ik op m'n 4 jaar en half naar Matadi ben vertrokken: we hebben geen gezamenlijke herinneringen. Na onze terugkeer uit Congo ontmoette ik ze wel vaker maar ik fungeerde eerder als een gratis babysit dan als een speelkameraad.

Toen alle neven volwassen waren geworden, kreeg ik met sommigen meer contact, herinnerde ik me daar in de auto. Onder andere Xavier (als ik me niet vergis, ongeveer 10 jaar jonger dan ik) en zijn toenmalige vrouw bezochten Roger en ik regelmatig in Brussel. Nadat Xavier ineens niets meer van zich liet horen, vernam ik van zijn oudere broer Yves dat hij gescheiden was en enkele andere problemen had moeten trotseren.

En... dan, terwijl we ons huis naderden, voel ik op mijn smartphone een mail binnenkomen. Van "kozijn" Yves: zijn broer Xavier is pas overleden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten