maandag 1 januari 2018

Rustige dag om het jaar te beginnen

Zelfs geen wandeling: net toen we klaar waren om te vertrekken, na een regenbui met felle wind, begon het weer te regenen. Ik vroeg aan Roger: 'Heb jij zin om in de regen te lopen?'
'Eigenlijk niet', antwoordde hij terwijl hij terug naar binnen liep. 'Ik heb al wel hout gekliefd en mijn jas aangedaan, dus al een beetje beweging gekregen.'😇
'Ik heb ook helemaal geen zin om nat te worden,' zei ik terwijl ik hem naar binnen volgde.
En toen belde mijn moeder Nany.

Ze leek niet te begrijpen dat wij vandaag onze kinderen niet hadden uitgenodigd. Gaf voorbeelden van huisgezinnen waar dat wel gebeurt. Ik zei haar dat ik vermoed dat onze kinderen daar niet zouden van gediend zijn (als ik me vergis, "kindjes", zeg het me dan even hé, want jullie zijn uiteraard - bijna - altijd welkom!). Nany drong aan, leek echt niet te begrijpen dat wij deze dagen laten voorbijgaan alsof ze niet speciaal zijn.

Ach, denk ik dan: je kunt van elke dag een speciale dag maken, maar de kinderen precies vandaag opeisen, zou, denk ik echt (nogmaals, "kindjes", verbeter mij als jullie er anders over denken) opdringerig zijn. Die zijn immers moe van het feesten en/of van het vele werk rond de jaarwisseling.

Geen wandeling voor ons dus en veel vrije tijd. Ik heb verder vroegere dagboeken overgetypt en deze keer niet toegegeven telkens als het te confronterend wordt. Gewoon even diep geademd, even rondgelopen en dan herbegonnen. Ik moet immers nog duizenden bladzijden typen. Roger zei: 'Begin dan toch eerst met de jongste met de hand geschreven dagboeken.' maar dat lijkt me geen goed idee.

Ik heb immers, ook al tientallen jaren geleden, en toen beginnende met de jongste dagboeken, mijn ontboezemingen overgeschreven in "schoonschrift" omdat Roger van elk van die jaren een mooi gebundeld boekje wilde maken (Roger doet ook aan boekbinden). Wat nooit is gebeurd omdat hij zoveel andere bezigheden had.

Dus kan ik inderdaad beter eerst de oudste dagboeken overtypen, want die zijn soms alleen voor mezelf nog leesbaar.

O ja, deze avond hebben we toch niet de voor gisteren voorziene groenten gegeten. Roger wees mij erop dat we nog veel stiltonkaas hadden die binnenkort op moet. Dus bedacht ik een ander menu: na een groentesoep, bij het vlees dat voor gisteren was bedoeld, gestoofd witloof en een saus op basis van die stilton! Wat was dat lekker, zeg!

De andere groenten eten we dan wel morgen of overmorgen (we hebben een heel goede koelkast).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten