zaterdag 2 oktober 2021

Herfst

Het gebeurt niet elk jaar dat ik heel plotseling, van de ene dag op de andere, besef dat het herfst is. 

Dit jaar wel: vandaag kreeg ik al 's ochtends dat gevoel; ons huis voelde plotseling immers veel kouder aan dan de vorige dagen. En dan kwam de regen, gevolgd door de wind die ik nu nog steeds van in onze werkkamer door het raam achter mij hoor tekeer gaan. Ik weet nog dat ik tijdens onze brunch ineens, zomaar, zei tegen Roger: 'Het is herfst.' Nietszeggende praat uiteraard waarop Roger dan ook niet inging (Roger houdt niet van prietpraat en ik eigenlijk ook niet, al durf ik er mij soms wel zelf aan te bezondigen).

Ik hou van de herfst en heel even kreeg ik weer dat jaarlijks weerkerend gevoel van ingetogenheid, geborgenheid, rust, het uitkijken naar een paar gezellige familiereünies en tragere dagen met buiten die warme herfstkleuren...  Maar toen besefte ik ineens dat het hele voorbije jaar voor mij al aan dat vrij trage ritme is verlopen (wat ik op zich niet erg vind), dat de zomer niet echt zomers was (al moet ik toegeven dat het weer meeviel de enkele keren dat wij een afspraak hadden) en ik vond ineens dat de herfst te vroeg komt dit jaar! 

Voor Nany begint de herfst met een feestje ter gelegenheid van de 91ste verjaardag van "tante" José volgende week. Uiteraard wil Nany daar zo mooi mogelijk gekleed naartoe en ze vertelde aan telefoon dat ze aarzelt tussen haar nieuw gekochte outfits. Ik gaf haar van op afstand enkele ideeën (al is dat een gebied waar ik absoluut geen expert in ben); maar mijn moeder had liever dat mijn zus even langs zou komen om haar te helpen de mooiste te zijn op dat feestje. Zus heeft echter andere verplichtingen dit weekend en daar kon Nany niet goed bij: even langskomen om haar te inspireren vraagt toch zo'n moeite niet? Ze vroeg zelfs of ik niet even kon langskomen! Tja zeg, 3 uur rijden voor Roger (ik herinner eraan dat ik niet rijd) om even kledingadvies te geven vind ik toch heel fel overdreven maar ook dat leek Nany niet echt te begrijpen. Ze wordt natuurlijk heel oud, vergeet heel veel, maar is ze ook het besef van ruimte en tijd aan het verliezen (zus woont ook niet op slechts enkele minuten van haar vandaan)? 

1 opmerking:

  1. Ik vergiste me (zie reacties op volgende post): tante José werd 92 jaar!

    BeantwoordenVerwijderen