maandag 4 juli 2011

Nieuwe verkiezingen of burgertop?

Tijdens onze reis heb ik nooit of zelden de nieuwsberichten gevolgd. Wel wist ik dat in wat nog België heet nog steeds geen regering is gevormd.
De voorbije dagen was het werken geblazen (huishoudwerk en vertalingen), al maakten we vandaag even tijd voor een wandeling. En voor het lezen van tijdschriften die al die weken op ons lagen te wachten. Zo nam ik ook  het ‘Journaal’ van Mark Grammens door en las daar dat David van Reybrouck in zijn manifest zou zeggen dat ‘verkiezingen de democratie zouden versmachten’. Mijn eerste reactie was te denken dat die auteur (zoals zoveel andere ‘erkende auteurs’ ) wel heel politiek correct was dat hij dacht Di Rupo te moeten parafraseren.

Daarom zocht ik deze avond dat “manifest G 1000” op. Ik had geen tijd om het grondig te lezen, maar nergens vond ik het woord “versmachten”. Wat ik wel heb gelezen is dat volgens de auteur verkiezingen de democratie verhinderen en dat hij een burgertop voorstelt. Ik had altijd veel vertrouwen in de citaten van Mark Grammens, en nu voel ik me natuurlijk bedrogen!

Nu, voor mij mogen er zeker nieuwe verkiezingen komen: die geven iedereen de kans zijn mening te uiten, en niet alleen 1000 mensen, hoe zorgvuldig ze ook worden geselecteerd.  Alleen vrees ik dat er weer geen rekening zal gehouden worden met de verkiezingsuitslag, (en net zomin met de uitspraken van een burgertop, vrees ik, tenzij die in de richting gaat van wat Belgicistische politici verlangen).

Viel ik tijdens mijn diagonale lectuur trouwens al niet op het woord “compromis”? Als Vlamingen een debat beginnen met dat woord, dan is het zeker dat ze zich weer zullen laten inpakken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten