vrijdag 2 september 2022

Oud worden

Bezoek aan Rogers nicht Jeannine vandaag. Ze klaagde over het oud worden (Jeannine is 83 jaar), over het feit dat mensen haar betuttelend beginnen te behandelen. We spraken over die vreselijke manier waarop veel volwassenen ouderen benaderen en Jeannine leende me prompt een boek dat ze pas had gelezen. "Cliënt E. Busken" van Jeroen Brouwers (zeggen dat ik onlangs nog zei dat ik graag nog eens een boek van hem zou lezen!). Ik ben er deze avond beginnen in lezen en inderdaad, het is confronterend! Als Nany me aan telefoon vertelt over gesprekken tussen haar en zorgpersoneel, doet ze altijd de stem van de verzorgende na (Nany voert altijd een soort toneeltje op als ze iets vertelt) en herken ik telkens die betuttelende toon! Alsof je op een bepaalde leeftijd automatisch weer een kleuter wordt!

Jeannine nodigde  ons uit op een mosselfeest binnenkort in haar dorp. Terwijl we het aannamen, dacht ik: 'Daar gaat onze reis!'

Roger had gisteren tevergeefs geprobeerd vriend Karel te bereiken en we maakten ons een beetje zorgen. Karel is ook niet meer van de jongsten (hij wordt 81 in oktober), woont alleen sinds het overlijden van vriendin Colette en als er iets met hem zou gebeuren...? Maar vandaag belde hij ons zelf. Hij vertelde ons dat een gemeenschappelijke kennis onlangs een zelfmoordpoging had ondernomen. En drong aan op een nieuwe ontmoeting. We spraken af voor volgende week, nog voor het mosselfeest. 'En daarna neem ik niets meer aan deze maand,' zei Roger me. Dat betekent dus dat, als er niets meer tussenkomt, we na dat mosselfeest eindelijk even op reis kunnen vertrekken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten