zaterdag 17 februari 2018

Orgaandonatie

Het lijkt wel of Google weet wat ik in mijn diepste denk (hoewel, ik weet echt wel dat waar ik naar zoek op Google enzovoort bepaalt waar ik op val als ik even naar YouTube ga). Maar deze keer was het toch echt opvallend.

Ik stel me al lang vragen bij orgaandonatie. Ik had het vermoeden dat de donor niet echt volledig dood mocht zijn: dode organen dienen immers voor niets meer. Anders kon men evengoed organen weghalen uit dode lichamen vlak voor de crematie of de begrafenis. Maar zo gaat het niet in z'n werk, wellicht precies omdat die organen nog moeten "leven".

Ik las ook onlangs - ik weet echt niet meer waar - dat men bij het overplanten van organen het "dode" lichaam geen narcose toedient ("het is toch dood"), maar wel een verlammingsmiddel omdat het "dode" lichaam wel eens met felle bewegingen kan reageren op de operatie!
(Op de pijn, denk ik dan... want ikzelf ben ook eens wakker geworden van een niet uit te houden pijn omwille van te weinig anesthesie tijdens één van mijn zeldzame operaties... en toen ik wilde duidelijk maken dat ik niet meer "in slaap" was, werd ik geconfronteerd met mijn lichaam waarin ik zelfs mijn kleinste teen niet meer kon bewegen - omwille van  de verlammende curare die men toen - nu nog? -tijdens operaties toediende, heb ik later vernomen).

Als dus die nog niet volledig dode lichamen hetzelfde moeten meemaken, wordt dat een afschuwelijke dood!

Maar kom, ik dacht er niet echt meer aan, al had ik wel al aan Roger gezegd dat ik (na mijn dood) geen donor wil zijn (en dat zeg ik nu ook even aan jullie, kindjes, en sorry als dat heel egoïstisch is, maar dat soort pijn zonder te kunnen reageren wil ik nooit meer meemaken) en dan val ik deze avond op dit op YouTube.

Het is wel een beetje moeilijk te volgen, omdat die Nederlandse tekst over het beeld hindert. Maar ik hoorde daar iets (in het Engels, en las het in het Nederlands): "Doodgaan is een transformatie". En dat geloof ik ook en dus is mijn beslissing om na mijn dood geen donor te zijn voor mij oké!

Oei, nu moet ik dat zeker nog laten registreren op de gemeente?

2 opmerkingen:

  1. Hier een antwoord op wat ik daarnet zag, las en schreef, maar dat bekijk ik morgen: https://www.youtube.com/watch?v=8TjOd_A5zRo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dan moetje ook dit eens bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=yTrsrgHpSLM

      Verwijderen