vrijdag 20 oktober 2023

Over huishouden en organisatie

Sinds Roger op pensioen is, gaat het er helemaal anders dan daarvoor aan toe in ons huishouden. 

Ik heb het al gezegd, ikzelf ben eigenlijk heel georganiseerd, Roger is dat veel minder. 

Ik heb dat huishouden altijd heel vervelend gevonden maar net daarom probeerde ik de taken zo te plannen dat ik daar nooit, zoals Nany, een hele dag hoefde aan te besteden en dus elke dag tijd kreeg voor meer interessante zaken. 

Eigenlijk heb ik op het gebied van huishouden een te slechte herinnering aan mijn jeugdjaren, toen mijn moeder Nany het normaal vond dat dochters hun vrije tijd vooral in het huishouden steken. Elke voormiddag werd het hele huis opgeruimd, grondig gestoft en geveegd of gestofzuigd, waarbij Bie en ik op vakantiedagen moesten helpen. De rest van de dag werd besteed aan één bepaalde karwei: kamers, badkamer, living of keuken grondig schoonmaken, wassen, ruiten lappen, strijken, en tussendoor, elke dag: koken, de tafel afruimen (drie keer per dag), afwassen (ook drie keer per dag) en vegen - en uiteraard moesten Bie en ik telkens helpen, ook tijdens de blokperiode (maar in die periodes gelukkig enkel tijdens onze "pauzemomenten").  

Zulke enkel aan het huishouden gewijde dagen wilde ik later dus echt niet meer. En toch, herinner ik me, noemde Roger me kort na zijn pensionering nog een "fanatieke huisvrouw" terwijl ik - toch in vergelijking met mijn moeder en veel andere vrouwen - dat helemaal niet ben! 

Integendeel, mensen lachten me soms uit als ik klaagde over de tijd die ik stak in dat huishouden, omdat ze wisten dat ik eigenlijk geen goede huisvrouw ben (maar waarschijnlijk niet beseften dat ik met veel andere zaken bezig was). 

Na Rogers pensionering ben ik dus gaandeweg in de richting van Rogers opvatting van een huishouden geëvolueerd (schoonmaken wat echt vuil is en me geen geroddel meer aantrekken) en ik acht me gelukkig: stel je voor dat ik nog, zoals Nany destijds, de hele dag aan dat huishouden moet besteden!

En toch hebben we soms bijna ruzie: als ik vind dat een bepaalde kamer moet schoongemaakt worden voor een andere die Roger absoluut meteen wil schoonmaken (omdat de kamer die ik wil schoonmaken uitgeeft op de kamer die Roger onder handen wil nemen en je sowieso langs de kamer "van Roger" moet lopen als je vanuit "mijn kamer" komt), of als Roger te veel spinnenwebben in een kamer wil weghalen terwijl ik me eerder erger aan te veel rommel in een andere kamer. 😉 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten