donderdag 19 januari 2023

Pensioenleeftijd in Frankrijk

Ik had al sinds lang gelezen op Franse sites dat de Fransen het geen goed idee vinden de pensioenleeftijd van 62 jaar (denk ik, want eerlijk gezegd ik heb het allemaal niet zo goed gevolgd) op 65 jaar te brengen. 

Nu pas hoor en lees ik daar ook over in onze media en ik vraag me af waarom ze daar wel belang aan hechten maar nooit vertelden over de tienduizenden die elke week betoogden in Parijs tijdens de sanitaire crisis.

Over die vroegere, naar mijn weten in de pers niet gerelateerde, betogingen (over de "QR-pas" enzovoort)  had ik wel een mening; over die aanpassing van de pensioenleeftijd niet echt. Integendeel: ik stel me veel vragen!

In ons land ligt de pensioenleeftijd op 65 jaar en ik vraag me dus af waarom Fransen daar zoveel moeite mee hebben (ook al omdat we steeds ouder worden en dus langer kunnen "genieten" van dat pensioen). Ik lees ook geregeld dat het pensioenbedrag in Frankrijk vaak zo laag is dat daar veel ouderen op straat (of in stacaravans etc.) leven. Waarom zijn ze dan tegen een pensionering op een iets latere leeftijd? Omdat ze allemaal zo erg tegen hun zin gaan werken? 

Ik heb vandaag dus veel nagedacht en... met mijn lumbago is het nu al zoveel beter dat ik soms vergeet dat mijn ledematen waarschijnlijk nooit meer zo fit zullen zijn als voor het begin van die reumatoïde polyartritis! 😒

3 opmerkingen:

  1. Ze gaan van 62 naar 64 in Frankrijk. In België is het nu nog 65, maar vanaf 2025 66 en vanaf 2030 67.

    BeantwoordenVerwijderen