zaterdag 8 april 2023

Limburgse monografieën

Vandaag kregen we Jo Corstjens en Jan Gerits op bezoek. Jan Gerits wordt deze maand 91 jaar en hij wil  dat de Limburgse monografieën verder worden uitgegeven na zijn overlijden. Hij heeft tot hiertoe voor de meeste titels gezorgd, al werd af en toe een monografie geschreven door Jo Corstjens of iemand anders. Bij de KVLS is er echter niemand die kan zorgen voor de opvolging (nee, ook ik niet: ik heb echt de tijd en het geduld niet om al die opzoekingen te verrichten, ik lees enkel de uiteindelijke tekst na). 

Onlangs hebben Jan en Jo in hun gemeente een nieuwe cultuurkring opgericht en, met het akkoord van Edith Oeyen, de voorzitter van de KVLS, hebben we afgesproken de Limburgse monografieën los te koppelen van de KVLS en ze onder te brengen in die cultuurkring waar wel mensen zijn die de reeks kunnen voortzetten.

Daarover kwamen Jan en Jo vandaag onderhandelen. De zaak was heel snel beklonken (al wachten we om praktische redenen tot het einde van dit jaar voor de eigenlijke overgang) maar we hebben nog vrij lang gezellig gepraat bij een kopje koffie of thee. Jan vooral over al zijn plannen in verband met de volgende monografieën, zijn pas overleden broer, zijn studententijd en professoren waar Roger en ik ook soms mee te maken hadden.  

Jo kwam eigenlijk ook enkele tientallen oude monografieën afhalen (binnenkort wil hij die aanbieden op een boekenmarkt in Bree) én hij bracht ons een nieuwe lading tijdschriftjes (de nog niet verkochte jongste nummers). We bewaren die in het poortgebouw maar... de ruimte ervoor wordt schaars na al die jaren! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten