maandag 8 mei 2023

De kindjes worden groot

"Babysitdag" vandaag (hoewel dat woord dus de lading helemaal niet meer dekt). Na het vieruurtje, met herinneringen aan het feest van gisteren, begonnen Elena, Matthias en Eva aan hun schoolwerk. Deze keer echter trokken Matthias en Eva naar hun kamer. Eva wilde immers werken met haar gisteren gekregen wekkerradio aan, en Matthias, die zat blijkbaar meer op haar kamer dan op zijn eigen kamer. Het zal niet zo lang meer duren of ze hebben oma en opa niet meer nodig, vrees ik! 

Hoewel... Elena moest haar Frans herhalen en daarvoor kwam ik nog goed van pas! We werkten goed door en praatten nog wat over talen en zo. Elena zei me dat ze graag zinnen ontleedt en dat deed me plezier (dat betekent dat ze toch iets van mij heeft geërfd😀). Ze vertelde me dat ze zich dan inbeeldt dat ze een "talendokter" is die de zin onderzoekt zoals een arts een mens onderzoekt. Plotseling zei ze echter dat ze Franstaligen, die Nederlands moeten leren, beklaagt. Toen ik haar vroeg waarom, had ze het over de "moeilijke" DT-regels?! Ik zei het haar: ik begrijp niet dat Nederlandstaligen die regel moeilijk vinden. Het is immers een van de meest logische grammaticaregels in het Nederlands! En in het Frans zijn er heel wat meer spraakkunstregels!

Stipt om 17 uur was Elena klaar, kwamen de twee anderen terug de living binnengestormd en ging de televisie aan. Omdat ik niets anders te doen had (er bleef nog voldoende eten over van gisteren en alles was al netjes opgeruimd) keek ik even mee naar zo'n kinderprogramma. Wat een bedroevend taaltje wordt daarin gehanteerd! Verkavelingsvlaams met heel veel fouten! 

Iets later kwam dochterlief thuis en de tafel werd gedekt. Schoonzoon kwam ook thuis, de restjes van gisteren werden opgewarmd en weer hebben we gesmuld.

Toen we terug thuis waren, heb ik snel de dringendste mails beantwoord en heeft Roger tevergeefs geprobeerd vriend Karel te bereiken. Roger wil immers nog eens met hem afspreken (hoewel ik echt niet weet wanneer: zo druk wordt deze maand - tja, ik weet het, voor mij is het nogal snel te druk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten