woensdag 31 mei 2023

Herinneringen

Iemand vroeg me of ik me in vorige post niet vergis als ik zeg dat ik tussen mijn 5 en 6 jaar al vrij rondliep in "Soyo". Ik weet dat het nu ongelooflijk lijkt, vooral omdat je vanuit Soyo zo de "brousse" (eigenlijk meer een savanne-achtig gebied) in kon lopen. En toch. 

Ik weet dat we half april 1954 naar Congo vlogen. Na een of twee nachten Leopoldstad, spoorden we verder naar Matadi waar we zes weken in het "hotel Métropole" verbleven (ik heb heel duidelijke herinneringen aan dat verblijf maar de duur ervan heb ik van Nany). Daarna woonden we zes maanden in de "maison de passage" om van daaruit naar Soyo te verhuizen. Die verhuizing moet dus plaatsgevonden hebben in ongeveer november 1954, de maand waarin ik 5 jaar werd.

En ik herinner me dat maanden voor ik naar het eerste leerjaar ging (september 1955), ik al vrij mocht rondlopen in Soyo en allerlei avonturen beleefde met mijn vriendjes. 

Nog eigenaardiger is trouwens dat mijn zusje Bie mij al heel vroeg mocht begeleiden (ze was bij ons vertrek uit België, in april 1954 dus, pas één jaar geworden). Ik herinner me niet precies meer wanneer ik haar mocht meenemen als ik "ging spelen" maar dat was al een heel poosje voor we in april 1957 de eerste keer terug naar België reisden (en toen was ze pas 4 jaar geworden).

2 opmerkingen:

  1. inderdaad, wij liepen daar al heel vroeg vrij rond,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad en het verschil voelden we wel in België, hé? Hier mocht dat niet meer!

      Verwijderen