vrijdag 30 augustus 2019

Glycemische index en glycemische lading

We wandelden vandaag in stilte (dat doen we meestal) de lus Klein-Gelmen, Mettekoven, Klein-Gelmen. Een groot deel van het pad was fel dichtgegroeid en er waren weer heel veel insecten.

Terwijl ik de insecten van mij afsloeg dacht ik terug aan de blog van die jong aan kanker overleden vrouw. Ze schreef op een bepaald moment dat haar oncoloog haar had aangeraden suiker, melk en "witte koolhydraten" te vermijden. Ik vermoed dat ze met dat laatste wit brood, witte pasta, rijst en aardappelen bedoelde.
En... ik vroeg me af waarom niet elke oncoloog dat zijn patiënten aanraadt. Niet dat het bij die vrouw veel heeft geholpen (het is wel zo dat al bij de ontdekking van haar tumor er uitzaaiingen aanwezig waren)... maar misschien kan het geen kwaad al die suikers preventief te vermijden, vermits een tumor zich voedt met suiker en we naar het schijnt allemaal kankercellen in ons lichaam hebben.

Daarna stelde ik me vragen over het berekenen van de glycemische lading. Ik weet ondertussen dat die belangrijker is dan de glycemische index maar had nog nergens gevonden hoe je die precies berekent.

Na het avondeten (zuurkool, waarbij we sinds lang elk nog een kleine aardappel aten) ging ik op zoek en... ik heb het gevonden. Het is een heel interessante les waarin die berekening uit de doeken wordt gedaan, alleen jammer genoeg weer in het Frans.

De formule om de glycemische lading te berekenen is: (glycemische index maal koolhydraten per portie) gedeeld door 100.

O ja, en ik vergat nog te vertellen dat ik elders (ik heb even gezocht, het was hier) las dat een glycemische lading onder de 10 laag is en dus zeker oké en een GL boven de 19 hoog is en dus te vermijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten