woensdag 13 maart 2024

Brief van Eva

Ik ben deze avond, na onze uitgebreide boodschappen, koken, eten, afwassen enzovoort,  begonnen aan mijn antwoord op de brief van Eva. Ze vertelt me dat (en daar hadden we het wel even sporadisch over gisteren, hoewel ik eigenlijk niet "mondeling mocht antwoorden" op haar brief) er een nieuw meisje is in haar klas, een Nepalese, ze heet Anka en is heel lief. Ze spreekt echter geen Nederlands, enkel Nepalees en Engels, en daarom wil Eva Engels leren! Een typisch Vlaamse reflex, en een van de vragen in mijn antwoord op Eva is dan ook of Anka ook al een beetje Nederlands heeft geleerd. 

Ikzelf ben in 1954 in Matadi van Nederlands (eigenlijk "Vlaams") overgestapt op Frans zonder veel problemen maar ik was toen amper 4 jaar en half. Opnieuw naar Nederlands overstappen rond mijn 11 jaar ging ook nog vrij vlot maar was toch al moeilijker dan de overgang in 1954.

Die lieve Anka in de klas van Eva is nu dus ongeveer 9 jaar en zit in het derde jaar basisonderwijs: ik hoop dat haar klasgenootjes haar veel (en min of meer correct) Nederlands bijbrengen en niet allemaal proberen enkel in het Engels met haar te communiceren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten