dinsdag 9 augustus 2022

Jozef (Jef) Smeesters

De tekst van de volgende Limburgse monografie, geschreven door Jan Gerits, is aangekomen en ik heb vandaag enkele uren besteed aan het nalezen ervan. Deze keer gaat het over Jozef Smeesters, vroegere directeur van het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Heel interessant!  Heel bijzonder is de bijlage: een uniek document, want... (ik kopieer hier even de uitleg in de monografie) 

"In de bibliotheek van het “Gallo-Romeins Museum” wordt een gestencild boekje bewaard met als titel “Sporen in de leem. Het Zuid-Limburgse platteland in de Romeinse tijd. Reizende tentoonstelling” (65). De tekst werd geschreven door Jef Smeesters, terwijl archeoloog Willy Vanvinckenroye (Hasselt, 1937-Tongeren, 1998) van de “Archeologische Buitendienst” instond voor het ontwerp van de tentoonstelling. Er zijn geen gegevens beschikbaar of dat boekje ooit voor reizende tentoonstellingen werd gebruikt. De bladzijden van het bewaard exemplaar zijn kopieën, vastgeniet met een inmiddels roestig nietje. De tekst wordt in de “Bijlage” van deze monografie gepubliceerd met het oog op zijn behoud en om hem bij het lezerspubliek kenbaar te maken."

We maakten toch ook even tijd voor een rondritje en hier en daar enkele stappen, om uiteindelijk iets te drinken (Roger koos deze keer een ijsje!) op het binnenplein van Heirbaan 66, tegenover de kapel van Helshoven. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten