woensdag 10 augustus 2022

Nu echt een "hittegolf"?

Het is warm maar nog steeds niet te warm. Dat vond ik zelfs tijdens onze (heel, vooral voor Roger - terwijl ik fier was over mijn "prestatie") korte wandeling in Borgloon vandaag: we voelden daar op een zeker moment zelfs een heel aangenaam briesje! Oké, het is echt een hittegolf deze keer volgens de klimatologische bepaling maar die hebben we zo vaak gehad! En eigenlijk spreek ik al sinds ongeveer half juli over "la canicule" in mijn mails met Bernadette Masondo (de vrouw van Juan). Maar nogmaals, het is al veel vaker even warm geweest! Waarom wordt er nu zo panisch over gedaan? Het is ook droog en dat maakt de hitte veel draaglijker dan sommige andere jaren... en dan de hitte in Matadi destijds. Watertekort is er wellicht wel maar misschien krijgen we volgend jaar weer te veel neerslag?

Ik begrijp dus echt niet waarom ineens zo dramatisch wordt gedaan over een hitteperiode in de zomer. Ik ben eens gaan kijken naar de temperaturen in Spanje en Frankrijk (nadat ik onlangs in vlogs pelgrims had horen klagen over de hitte): wel die benaderen wat wijzelf hebben meegemaakt tijdens sommige vroegere reizen (en dat die vloggers klagen, begrijp ik: wij deden dat ook! En dan waren wij nog geen pelgrims en moesten we geen kilometers stappen elke dag). 

Hier in huis blijft het fris (ik weet niet of het nog zo zal zijn na meer dan een week boven de 30°C) maar ik herinner me heel goed dat het hier binnen vroeger soms veel warmer werd destijds, na dagen en dagen hitte!

Eigenlijk begrijp ik dus niet waarom deze keer de hitte wordt aangegrepen om ons bang te maken! Zit daar iets achter? Je weet wel: eerst bang maken en dan zeggen "we hebben de oplossing" zodat al die bang gemaakte mensen eender welke maatregel aanvaarden.

Als de bedoeling is besparingen, dan ga ik daarmee akkoord maar ik was al jaren overtuigd dat men moet besparen op energie, water enzovoort, en ik denk dat de meeste mensen dat zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten