zaterdag 13 augustus 2022

Waanideeën, dromen en hitte

Vandaag en gisteren had Nany het aan telefoon over haar drie kamers in het rusthuis, het constant van de ene kamer naar de andere worden verhuisd en dat ze, eigenaardig genoeg, telkens, in elke kamer, al haar spullen op dezelfde plaats terugvindt, tot zelfs de allerkleinste dingen, zoals de versierinkjes die onze kleinkinderen voor haar hebben geknutseld. Nu wist ze dus wel dat onze dochter drie kinderen heeft maar hun namen herinnerde ze zich niet.  Ze stelt zich duidelijk vragen over die "drie" ('maar misschien wel vier, ik kan het niet meer bijhouden', zei ze) kamers. Uiteraard doe ik geen moeite meer om haar ervan te overtuigen dat ze nog steeds op dezelfde kamer zit (al is dat ook heel moeilijk, want telkens moet ik haar ervan overtuigen dat een eventuele bezoeker haar echt wel zal vinden). Ik vraag me echter af waarom zo'n waanidee niet onderzocht wordt. Ik hoor van haar dat haar dokter geregeld op bezoek komt (maar... is dat waar of beeldt ze zich dat in?). Vertelt ze hem ook over al haar kamers? En de verpleegkundigen? Hoe reageren die daarop? Volgens Nany (maar weer, is dat waar?), die de gewoonte heeft gesprekken "na te spelen", gaat het er zo aan toe: zij vraagt aan een verpleger hoe al haar spullen telkens op zo korte tijd kunnen verhuisd worden en precies op dezelfde plek worden gedeponeerd, en ze krijgt dan als antwoord dat dit heel normaal is en dat ze zo telkens in een vertrouwde omgeving terechtkomt. 

Ik zou zo graag in haar hoofd kruipen! Leeft ze inderdaad in een droomwereld? Droomt ze 's nachts over huizen en kamers (want ze had het vandaag ook weer over haar "ander huis aan de overkant van het kanaal" waar ze de vorige nacht had doorgebracht)? 

Het blijft warm maar daar lijkt ze geen last van te hebben (Nany heeft altijd beter dan ik tegen de hitte gekund maar we hebben ook opgemerkt tijdens ons vorig bezoek dat het lekker koel is in het rusthuis). Bij ons in huis heeft de thermometer een maximum van 26°C gehaald, veel minder dan op sommige hete dagen van vorige jaren. Eigenaardig, want sinds de varkenstallen afgebroken zijn, komt er veel meer zon in de keuken! Natuurlijk worden sommige gordijnen dicht gehouden maar dat deden we vroeger ook. Misschien zal de hitteperiode gewoon niet lang genoeg geduurd hebben dit jaar? Volgende week zal het immers al afkoelen en regenen (wat inderdaad nodig is!), wordt ons beloofd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten