zaterdag 5 november 2022

Na de dood

Rustige dag. Brood gaan kopen in de AD-Delhaize in Heers (Roger had gisteren geen zin om brood te bakken maar ik vermoed dat we dit niet gauw zullen herhalen: 2,89 euro hebben we ervoor betaald) en in die winkel ook parelhoen zien liggen! Is het nu misschien het seizoen daarvoor? In die winkel was de vogel wel veel duurder dan wat wij gisteren betaalden.

Naar straatgenote V. gebeld die vandaag 84 jaar wordt! Uiteraard spraken we nog uitgebreid over mijn moeder Nany zaliger.

Deze avond viel ik op een heel interessante documentaire over wat men in het Frans noemt "VSCD" (vécus subjectifs de contacts avec des défunts - letterlijk: het subjectief beleven van contacten met overledenen).  Men liet er mensen aan het woord die zulke contacten hadden beleefd, mensen die stervende patiënten begeleiden, wetenschappers die "geloven" en wetenschappers die sceptisch zijn. Je kreeg een uitleg over het verschil tussen hallucinaties en die belevenissen. Weer werd er gesproken over sommige wetenschappers die denken dat ons bewustzijn niet voortkomt uit onze hersenen maar dat onze hersenen (een deel van?) een extern bewustzijn "capteren", net zoals een radio of een televisie werken.  Andere wetenschappers opperden dat enkel schepsels met hersenen een bewustzijn hebben en dat dus de hersenen wel het bewustzijn moeten voortbrengen (eigenaardig argument, want als bewustzijn door onze hersenen moet worden gecapteerd, kan een schepsel zonder hersenen geen bewustzijn capteren). 

Kortom, die vraag kon niet beantwoord worden maar naar het schijnt zijn er vrij veel wetenschappers die pleiten voor meer onderzoek daarnaar, terwijl de meerderheid van de wetenschappers de vraag niet belangrijk genoeg zou vinden om er tijd en geld aan te besteden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten