zondag 11 juni 2023

Brieven uit de hel

Het werd vandaag nog iets warmer. We bleven dus thuis en gingen niet, zoals ik eerst vaag van plan was, naar het "Klaprozenfestival" van Heers. Ik bracht mijn tijd voornamelijk met lectuur door. Dat boek van Lewis is gewoon wonderbaar! Vriendin Bernadette vroeg me er een beetje meer uitleg over in een mail en vermits ik onlangs (weer toevallig) op een duidelijke bespreking ervan viel, heb ik haar die pagina doorgestuurd. 

Het is jammer genoeg weer in het Frans en een evenwaardige Nederlandse uitleg vond ik niet. Voor Bernadette is dat uiteraard geen bezwaar maar misschien interesseert het jullie ook? Dan nog maar eens een beroep doen op DeepL, dacht ik:

  "In Devil's Tactics geeft C. S. Lewis een reeks lessen over geestelijk leven en vooruitgang in het christelijk geloof. Hij doet dit door, vanuit het oogpunt van demonen, een gewone man te portretteren die, in de loop van een eenvoudig verhaal dat gekenmerkt wordt door oorlog, verleidingen en fouten ervaart.

 Screwtape, een hooggeplaatst lid van de bureaucratie van de hel, is mentor van Wormwood, een leerling-verleider. Screwtape geeft hem precieze details en talloze methoden om het geloof van zijn protegé te vernietigen en hem in zonde te leiden, met als doel hem via verdoemenis naar de hel te brengen.

De plot van het boek is gebaseerd op de observatie van de menselijke natuur en op het christelijk geloof en de christelijke leer. C. S. Lewis maakt gevarieerd en krachtig gebruik van correspondentie. De theologische, spirituele en psychologische inhoud van de brieven is breed: seks, liefde, trots, gulzigheid, oorlog, het weer... Lewis biedt ook een lezing van bepaalde hedendaagse en vroegere stromingen.

Het universum van de roman is gestructureerd op drie niveaus: het menselijke niveau, dat centraal staat in het spel, het niveau van God, die "de Vijand" wordt genoemd, en het niveau van de demonen, waarvan de leider "onze Vader van beneden" is. Het niveau van Screwtape en Wormwood is moreel omgekeerd, met een beestachtig begrip van liefde: de logica van eten en gegeten worden. Bovendien zijn demonen totaal niet in staat om menselijke deugdzaamheid te begrijpen. Uiteindelijk verachten ze de mens en het vlees."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten