donderdag 24 augustus 2023

Over rusthuizen op een regenachtige dag

Het mooie weer heeft weer te kort geduurd! Vandaag was het plotseling veel koeler (het voelde af en toe zelfs bijna koud aan) en kregen we veel regen. En een onweer! En we hoorden weer die bommetjes van de fruitboeren (er werd immers hagel verwacht - maar die hebben we niet gekregen).  

Buiten het verdere schoonmaakwerk heb ik onder andere gekeken naar een lange Franstalige reportage over rusthuizen in België (ik vind de video niet meteen terug en kan er dus geen link naar plaatsen).  Enkele (vooral Franstalige) vriendinnen van mij klagen geregeld over het rusthuis waar een van of allebei hun ouders hun leven hebben beëindigd. Ik zag in die documentaire alles passeren waar die vriendinnen over klaagden: duurte, gebrek aan zorgen, soms tot verwaarlozing toe, ongezond eten, uitbuiting, gebrek aan activiteiten, ... 

Nooit echter kreeg ik de indruk dat, buiten de hoge prijs, een van die gebreken van toepassing was op het rusthuis waar Nany verbleef, of zelfs op dat van schoonzus of Maj (aan haar wil ik dat heel binnenkort persoonlijk vragen). Nany klaagde enkel soms over het eten dat te weinig gekruid was, schoonzus over hetzelfde. Dat lijkt me normaal: zelf gebruikten ze nogal veel kruiden die de mensen hier niet gewend zijn. Zelf vond ik het eten, hoewel lekker genoeg die ene keer dat ik ervan proefde, niet echt heel gezond maar dat geldt voor ons Belgisch eetpatroon in het algemeen (te veel brood, deegwaren, kroketten, frieten, charcuterie, suiker en melk en te weinig groenten en fruit). En rusthuizen volgen uiteraard het gebruikelijke eetpatroon van de streek (zelfs in ziekenhuizen krijg je hier dat soort dieet): dat kan ik ze dus niet verwijten. 

Ik herkende in die reportage dus bijna niets van wat ik zelf heb kunnen observeren in de enkele rusthuizen waar ik op bezoek ging. Maar ik herkende wel alles waar mijn vriendinnen over klaagden!   

Eerst dacht ik "Wat heeft Nany geluk gehad dat ze niet in iets dergelijks is terechtgekomen" maar toen viel mijn euro: in die reportage werden enkel Brusselse rusthuizen opgevoerd! En die klagende vriendinnen hadden het allemaal over rusthuizen in het Brusselse!         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten