dinsdag 21 november 2023

Natte herfstdagen

Het zijn nog steeds rustige, natte dagen. Deze middag brachten we boeken terug naar de gemeentelijke bibliotheek (maar namen er geen andere mee naar huis, onze zin in fictie blijkt immers weer voorbij). Omdat het eindelijk even niet regende, besloten we nog wat rond te rijden (onder andere naar Mettekoven waar we steeds aan Boudewijn zaliger moeten denken).

Eigenaardig hoezeer de hier anders zo mooie herfsttinten inboeten aan schoonheid door die druilerige  lucht! 

Deze avond, na ons avondmaal en het beantwoorden van een paar mails, nog een interessante uitleg gevonden over natuurlijke middelen om ontstekingen af te remmen. Het voornaamste is, zoals ik al wist, buiten het vermijden van suiker, zorgen voor zoveel mogelijk omega 3-vetzuren en zo weinig mogelijk omega 6-vetzuren. Ik leerde echter ook dat het probleem met granen niet alleen de suiker (snelle koolhydraten) is maar dat ze ook vrij veel omega 6-vetzuren bevatten (eigenlijk had ik het moeten weten, vermits ik wist dat enkel kippen die vrij rondlopen en niet voornamelijk met granen worden gevoerd eieren met veel omega 3-vetzuren leggen). Maar kom, ik eet zelden meer dan twee "spelt-boterhammetjes" per dag en meestal zelfs geen. Op het gebied van "granen" is mijn probleem vooral pasta en taart! 😀 

Dat melk te vermijden is, wist ik, maar ik hoorde nu dat het niet enkel omwille van de lactose is. Ik ben de naam vergeten van die tweede component (ik zal eens opnieuw naar die video moeten kijken) en ik weet dus niet of ik gelijk heb als ik denk dat yoghurt en kaas wel oké zijn wegens gefermenteerd.

1 opmerking:

  1. Ik las vandaag dat gefermenteerde melkproducten veel vitamine K (1 en 2) bevatten, en ik weet dat die vitamine goed is voor de botten én ontstekingsremmend werkt. Goed nieuws voor mij dus vermits ik vrij veel kaas en yoghurt eet!

    BeantwoordenVerwijderen