dinsdag 26 januari 2021

Buitenschoolse activiteiten

Ik heb me vaak afgevraagd waarom kinderen in deze tijd zoveel buitenschoolse activiteiten nodig hebben. In onze tijd kregen we onze tijd goed gevuld met schoolse activiteiten, spelen, contacten met vrienden (en soms bestonden die contacten uit brieven over en weer als het om verre vrienden ging), lectuur, tekenen en andere creatieve bezigheden, dagdromen (en af en toe verveling maar dat is niet ongezond, vermoed ik), en in ons persoonlijk geval, helpen in het huishouden. Ik weet echt niet waar ik tijd zou gevonden hebben voor nog meer (en dan nog in zekere zin verplichte) activiteiten.

Maar de tijden lijken al een hele poos veranderd. Hoe komt dat? 

Kunnen kinderen zich niet meer bezighouden zonder leiding? Zijn het de ouders die aandringen op al die buitenschoolse verplichtingen? Eigenaardig, want voor hen is dat over en weer rijden naar de sportclub, de dansschool, de muziekschool etc. enkel een bron van stress, vermoed ik! Is het gewoon een mode en wil iedereen dus gewoon de trend volgen? Die indruk kreeg ik onlangs na een gesprek met Elena. Ze volgt nu  twee soorten dansles plus twee keer muziekles per week en wilde eigenlijk nog iets anders volgen. Ik zei haar dat ik dat eerlijk gezegd wat veel vond, waarop ze antwoordde dat een vriendin wel zes "cursussen" per week volgt. Waarop ik dan weer uitlegde dat die vriendin enig kind is maar dat als zij, haar broer en zus elk zoveel activiteiten per week hadden, haar ouders niets anders zouden doen dan over en weer rijden in hun vrije tijd.

Ik begrijp dus niet goed waarom al die buitenschoolse activiteiten nodig zijn en vraag me zelfs af of de kinderen op die manier het niet afleren op zichzelf zinvol bezig te zijn? En later, in hun volwassen leven, allerlei "opgelegde" activiteiten zullen nodig hebben om te voelen dat ze "leven"? 

Ik maak me die bedenkingen al heel lang maar nog meer sinds de coronacrisis en vooral de laatste tijd omdat nu pas bij de overheid de vraag rijst of al die buitenschoolse activiteiten wel veilig zijn in de huidige omstandigheden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten