zaterdag 13 maart 2021

Over de Limburgse monografieën, een overlijden en auto-immuunziektes

Ik vreesde even dat het vandaag weer een "telefoon"-dag zou worden. Na mijn dagelijks gesprek met Nany en een heel aangename e-mailwisseling met Zeger wilden we bier gaan kopen toen de telefoon overging. Het was Jan Gerits. Ik was net de keuken een klein beetje aan het opruimen, praatte dus de hele tijd met het toestel aan mijn oor en voelde na een dik halfuur dat mijn pols daarvan niet gediend was.

Jan had van Edith de monografie in de "aangepaste lay-out" gekregen en hij was er niet tevreden over. Hij vroeg me of ik die ook had aangekregen en of ik kon zien wat Edith precies had veranderd, maar Edith had mij niets gestuurd, ondanks mijn vraag om dat wel te doen. Jan beloofde me het bestand door te sturen.

Ik kreeg het pdf-bestand aan na onze boodschappen en nadat we een beetje in de streek hadden rondgereden. Wat ging de wind nog heftig te keer, zeg! Echt geen weer om te profiteren van de "versoepelingen van de coronamaatregelen"!

Ik zag meteen wat er nu verkeerd was aan het bestand, Jan stuurde het terug naar Edith en kort daarna kon hij mij een pdf-bestand opsturen dat me in orde leek (behalve dat de paginamarkering ontbrak). Ik kreeg de indruk dat Edith de marge versmald had, maar nogmaals, ze heeft me niet, zoals ik gevraagd had, het word-bestand teruggestuurd (noch het pdf-bestand trouwens). 

En dan rinkelde de telefoon opnieuw. Roger nam op. Het was een achternicht van hem: haar oom, Rogers neef (in de betekenis van "cousin"), de oudere broer van zijn nicht Jeannine Leduc, is deze ochtend overleden, plotseling en totaal onverwacht maar toevallig wel twee dagen nadat hij gevaccineerd werd. 

Helaas, weer zullen we niet samen afscheid van hem kunnen nemen! Hij was 87 jaar, een "mooie leeftijd", ja maar... dat is slechts 10 jaar ouder dan Roger! 

Na de avondmaaltijd en de afwas, keek ik naar een interview met dokter Laurent Chevalier over auto-immuunziektes. Heel interessant. Hij vertelde onder andere over het gebrek aan vitamine D in het Noorden, over hoe te veel zout eten opstoten van zulke ziektes kan bevorderen, over voedingsmiddelen die opstoten enigszins zouden kunnen tegengaan. Allemaal zaken die ik graag eet maar die mij nu blijkbaar niet geholpen hebben: yoghurt, zuurkool, kaas (met de korst), rauwe ham. En, hoewel hij vaccinaties aanraadde, vond hij het beter die even uit te stellen midden in een opstoot. 

Nu nog even snel een paar mails beantwoorden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten