maandag 28 september 2020

Kweeperen, Nany en complottheoriën

Vriendin Liliane is al onze kweeperen (dat waren er maar weinig dit jaar) komen halen. Zij hadden er immers geen enkel dit jaar.

Daarvoor had ze ons opgebeld. En we praatten vrij lang aan telefoon. Zij vindt de houding van Nany tegenover het virus bewonderenswaardig. Ik heb daar meer gemengde gevoelens tegenover. Uiteraard hebben Nany én Liliane gelijk als ze zeggen dat sterven van Corona of van iets anders niet veel verschil maakt. Maar, zoals ik al zei tegen Nany, het gaat niet alleen over haar eigen gezondheid, maar ook over die van haar medebewoners en, ja, die van haar bezoekers. 

Het feit dat ik geen massa's mensen rondom mij nodig heb om te genieten van het leven maakt natuurlijk het grote verschil. Nany kan moeilijk zonder gezelschap. En nee, hoor, toch ben ik niet mensenschuw!

Liliane verkondigt al lang een complottheorie in de trant van die van Crèvecoeur (die ze nochtans niet kent, vermoed ik). Zelf heb ik ook de indruk dat er iets niet pluis is met dat virus maar een complot op wereldschaal lijkt me onwaarschijnlijk. Liliane verwees me naar deze video, waarin een Spaanse arts in een interview beweert dat het in Madrid allemaal niet zo erg is als de media rondbazuinen. Eigenaardig, maar net voor haar telefoontje, verwees Roger me naar deze website. In het Nederlands deze keer, en ongeveer dezelfde "complot"-theorie als Crèvecoeur (Crèvecoeur noemt het een hypothese) verkondigt. Toch wel eigenaardige toevalligheden allemaal (lees maar even!). 'We zullen zien,' zei ik tegen Liliane, 'of binnenkort een vaccin verplicht wordt!'

Maar eigenlijk,  bedacht ik daarna, is een verplichte vaccinatie niet echt nodig als iedereen vaccineren het doel is: het volstaat mensen zo ver te brengen dat ze niets anders willen dan gevaccineerd worden, dat ze er zelfs om smeken! 

Later op de dag vernamen we via zus Bie dat er voor het eerst besmettingen werden vastgesteld in het rusthuis waar Nany verblijft. Alle bewoners worden morgen getest. Misschien zullen we ons voor binnenkort gepland bezoek weer moeten uitstellen. 

Na het avondmaal wilde ik eindelijk nog één brief van mijn vader overtypen. Toen ik merkte dat hij daarin alle havensteden opsomt die de boot aandeed, en ik sommige namen echt niet kon ontcijferen, heb ik eerst meer dan een halfuur rondgehangen op Google Maps. Ik heb alle steden gevonden, maar soms was het echt moeilijk omdat ik in de brief van mijn vader iets helemaal anders las dan de naam van de stad! Dat onmogelijke geschrift van hem hé! 

Daarna was ik het beu: het overtypen wordt weer even uitgesteld.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten