zondag 7 juni 2020

Nog even over de zaak Chloroquine

Deze avond laat nog naar dit gekeken. En daar ga ik dus volledig mee akkoord (sorry, weer in het Frans).
Ik hoop dat ooit zal toegegeven/bewezen worden dat er duizenden doden zijn gevallen omdat de overheden (en ook de "WHO") te snel geloofden in leugens!
En nogmaals, mijn vertrouwen in de wetenschap (en voor een groot deel in de officiële geneeskunde) ... is weg! 
"The Lancet" heeft gelukkig toegegeven dat die studie fout was. Maar 60 jaar geleden is er nog zo'n foute studie verschenen (ik zou de details moeten opzoeken, maar - tenminste als het jullie interesseert - doe ik dat morgen) waardoor men decennialang hartpatiënten vet verbood terwijl suiker de echte boosdoener is!

2 opmerkingen:

  1. Je vertrouwen in de wetenschap is weg omwille van enkele frauduleuze non-wetenschappers die de boel proberen te belazeren. Ik begrijp dat sentiment, maar het lijkt me onterecht. Ik herhaal een vraag die hier al eerder gesteld is, en waar je toen niet echt een bevredigend antwoord op kon geven: wat stel jij dan voor als alternatief in de plaats van wetenschap om aan kennis te geraken? Je antwoord destijds kwam neer op buikgevoel en anekdotisme, met een vleugje (of een flinke vleug?) religie, drie methodes waarvan in de loop der tijden overduidelijk gebleken is dat ze niet leiden tot een goed inzicht in de werkelijkheid. Slechte of zelfs frauduleuze "wetenschap" lijkt me echter geen argument tegen wetenschap op zich, dat net wel bewezen heeft resultaten te kunnen neerzetten. Kijk naar de steile opgang in kennis die we sinds het ontstaan van de wetenschap zien, amper enkele eeuwen oud, in tegenstelling tot de vele millennia aan quasi-stagnatie die eraan vooraf gingen in het pre-wetenschappelijke tijdperk. Wil je dat echt overboord gooien en teruggaan naar hoe men toen aan kennisvergaring deed, of juister, niet deed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk moet wetenschap blijven bestaan! Maar niet misbruikt worden. En vermits dat al enkele keren het geval is gebleken, vermoed ik dat het nog vaker gebeurd is zonder dat iemand het doorhad! In het geval van dat artikel in The Lancet zei mijn buikgevoel meteen dat er iets niet klopte. Maar (inderdaad) niet bij elke fraude gaat iemands buikgevoel waarschuwen dat er belazerd wordt als zelfs de wetenschappers het niet meteen doorhebben! Hoe lang heeft het bijvoorbeeld wel niet geduurd voor men inzag/toegaf dat niet vet de oorzaak is van hart-en vaatziekten! Eigenlijk weet ik zelfs niet of de wetenschap dat al officieel toegeeft?

      Verwijderen