vrijdag 19 november 2021

Artificiële intelligentie

Roger en ik kregen vandaag van Hendrik een intrigerende mail:

'Al gehoord over GPT-3? Dat is een artificieel intelligent "taalmodel". Het is in staat tot echt indrukwekkende prestaties: het kan zelfstandig teksten lezen, begrijpen, schrijven, converseren, zelfs (hoewel het daar niet  voor getraind is) logisch nadenken, eenvoudige wiskundige problemen oplossen, computerprogramma's schrijven, enz. Binnenkort komt de opvolger uit, GPT-4, die ruwweg nog eens zo'n 500 keer krachtiger wordt dan GPT-3, maar hier kan je al een staaltje zien van tot wat het model nu al in staat is. Soms gaat het ding fameus de mist in, maar vaak lijkt het precies te weten waarover het gaat en soms komt het zelfs met schijnbaar originele diepe inzichten. Dit is een reeks korte filmpjes met conversaties tussen dit model en een mens. Soms akelig, soms begeesterend, soms grappig, maar bovenal echt indrukwekkend. Dit is zowat de huidige top in de artificiële intelligentie, en volgens sommigen gaat dit verder dan zgn. "narrow AI" (typisch voorbeeld daarvan is een schaakprogramma) en kunnen we hier voor het eerst spreken over een zgn. (zij het nog primitieve) "AGI" ("Artificial General Intelligence"). Deze filmpjes zijn niet in scene gezet, gescript, of iets dergelijks, en het model is dus ook niet speciaal getraind voor dit soort conversaties. Hier een speellijst met deze filmpjes, dus oordeel zelf (maar beperk je niet tot enkel het eerste filmpje of de eerste paar filmpjes, zo lang duren ze niet).' 

Ik heb daarna een hele tijd zitten kijken naar die filmpjesEcht indrukwekkend! Roger is nu aan het kijken en vraagt zich al meteen af of dat toch niet allemaal "in scene is gezet". 😉

Voor de rest een rustige dag. Nany dacht dat er morgen een optreden zou plaatsvinden in het rusthuis. Ik weet niet waar ze dat haalt, want ten eerste worden optredens volgens mij nooit op zaterdag gepland en ten tweede, het lijkt me niet het goede moment om iets dergelijks te organiseren. Ik heb dat proberen uit te leggen aan mijn moeder, helaas: dat het normaal nooit op zaterdag gebeurt, begreep ze wel:  "misschien heb ik me toch vergist" maar dat een optreden niet wenselijk is in deze periode begreep ze helemaal niet. Er zijn inderdaad enkele zieken maar ook mensen, zoals zij, die niet ziek zijn. En dat virus dan? 'We hebben toch allemaal drie prikken gekregen en we zitten nu al bijna een week op onze kamer!' Ze begint het duidelijk beu te worden!

3 opmerkingen:

  1. je tekst haast niet te lezen, zo klein! Maar inderdaad normaal gezien zou er verleden week een optreden geweest zijn in het rusthuis (ja mama was op de hoogte), maar wegens omstandigheden is dit dus afgelast en ik heb mama op de hoogte gebracht. Maar dat zal ze wel vergeten zijn, als het haar niet aanstaat vergeet ze het vlug.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het, van de leesbaarheid. Telkens als ik iets kopieer zit ik met dat probleem! Ik wist ook dat er iets voorzien en afgelast was vorige donderdag en vroeg aan mama of ze dat bedoelde, maar nee: daar wist ze dan weer niets van!

      Verwijderen
    2. P.S. IK heb de tekst kunnen vergroten. Iets te groot misschien nu maar ja...

      Verwijderen