maandag 26 oktober 2020

Professor Raoult klaagt: we mogen onze zieken niet meer verzorgen

Om de avond te eindigen, keek ik nog naar dit. Professor Raoult die klaagt over het uiteindelijke verbod op het heel goedkope Chloroquine ten voordele van het dure medicijn Remdesivir. Een ontzettend duur medicijn, moeilijk toe te dienen en met veel bijwerkingen, vooral voor de nieren.

Daar zit toch toch iets niet pluis? En nee, begin weer niet over het feit dat er geen gerandomiseerde studie is gebeurd over die Chloroquine, anoniemen! 

Kon Raoult het zich immers veroorloven in een crisissituatie de helft van zijn patiënten ten dode op te schrijven door zulke studie de voorrang te geven, terwijl de praktijk hem bewees (kom, we zullen een toegeving doen aan de wetenschap en het woord "tonen" gebruiken in de plaats van "bewijzen") dat hij praktisch iedereen kon genezen met zijn goedkoop medicijn dat al bijna even lang als ikzelf bestaat en praktisch niemand heeft kwaad gedaan?

Geef toe, dat is toch niet normaal?   

Sorry, anoniemen, maar ik blijf me vragen stellen (en toch oppassen, want... als ik besmet geraak, mag ik dat eenvoudige, goedkope medicament misschien niet meer toegediend krijgen, en Roger al zeker niet vermits dat medicijn bij een hartpatiënt niet is aangewezen... en dat weet Raoult ook!)

Ik keek deze avond ook nog naar de fysicus Crèvecoeur. Hij beweert dan weer dat er dit jaar echt geen oversterfte te betreuren valt in Frankrijk. Dat was de vraag die ik me al in het begin van de corona-crisis stelde en waar ik nog nooit een antwoord heb op gekregen. Crèvecoeur haalde er geloofwaardige statistieken bij (en nogmaals, sinds hij uit "You Tube" werd gezwierd, kan/mag ik geen link meer plaatsen naar zijn privévlog - ik mag wel zijn mondeling betoog kopiëren maar dat vind ik te omslachtig).

Ik sprak er wel even over met Roger die me zei dat een (Amerikaanse?) vlogger die hij volgt ooit ongeveer dezelfde redenering hield als Crèvecoeur. 

Die vlogger, die Roger volgt, zegt dat in Duitsland de mensen die sterven nadat ze besmet werden door het Covid-19 virus maar eigenlijk "versneld doodgingen" aan een co-morbiditeit, niet worden meegerekend bij de corona-doden, terwijl dat hier (en in Frankrijk?) wel gebeurt.

Dat is dus nog iets waar ik me in het begin van de crisis vragen over stelde: waarom gebeurt de telling niet overal (en zeker in Europa) op dezelfde manier? 

Ik herinner me dat toen een anoniem reageerde met te zeggen dat hij/zij vermoedde dat ik niet zo pro Europa ben. Inderdaad: niet als "Europa" zich enkel bezighoudt met onnozele richtlijnen (waar ik veel aan verdiend heb als vertaler, dat wel, maar die heel veel kostten aan bedrijven) en niet met meer essentiële zaken zoals deze crisis!

2 opmerkingen:

  1. Zo'n RCT is wel degelijk nodig om te weten of een medicijn al dan niet werkt. Anders kan je evengoed homeopathie of voodoo gaan toepassen.

    Jean-Jacques Crèvecoeur is een conspiracidioot en een antivaccer, en dus niet serieus te nemen, maar is hij ook een natuurkundige? Ik vind daar nergens iets over terug.

    Europa heeft daarin geen bevoegdheid. Sommigen zouden dat wel willen, maar iets zegt me dat u daar niet toe behoort. Beetje tegenstrijdig om dan dat verwijt te maken, niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel, als de situatie dringend is, ga je toch geen mensen opofferen voor een studie maar desnoods suiker toedienen als je merkt dat het helpt?
      Chrèvecoeur is doctorandus in de quantumfysica maar dat doet er hier niet toe, evenmin als zijn opinie over vaccinatie: hij toont officiële cijfers die vragen doen rijzen!
      En inderdaad, ik ben geen fan van Europa maar als Europa er dan toch is, waarom houdt het zich niet bezig met zulke zaken?

      Verwijderen